Coronavirusul alimentează industria medicamentelor contrafăcute

09 Apr 2020 | scris de Ion Cristoiu
Coronavirusul alimentează industria medicamentelor contrafăcute

Organizația Mondială a Sănătății avertizează, conform BBC News, că în perioada următoare se va înregistra o creștere alarmantă a medicamentelor ”minune” care vor fi puse în vânzare, mai ales în țările în curs de dezvoltare.

O investigație a BBC News a descoperit o rețea de distribuție a medicamentelor contrafăcute în Africa și situația este în continuă dezvoltare.

Reprezentanții OMS trag un semnal de alarmă cu privire la pericolele la care se supun oamenii deoarece nu se cunosc efectele adverse ale acestor medicamente, ei vorbind chiar de posibilitatea dezvoltării unei pandemii paralele cauzată de falsificarea fără a ține cont de niciun standard a medicamentelor.

Pe măsură ce lumea își face stocuri imense de medicamente în propria casă și China și India, principalii furnizori de medicamente și substanțe active se află sub incidența măsurile stricte de izolare, aceste rețele de distribuire a medicamentelor contrafăcute iau avânt.

În săptămâna în care OMS a declarat coronavirusul ca fiind o pandemie, Organizația de Luptă Împotriva Criminalității din domeniul farma ca ramură a Interpolului a arestat 121 persoane din 90 de țări și a confiscat medicamente contrafăcute în valoare de 14 milioane dolari.

Din Malaiezia până în Mozambic, polițiștii au confiscat tone de măști de protecție și medicamente ”minune” contrafăcute.

Secretarul General al Interpol a declarat că această situație poate fi privită ca o nouă crimă împotriva populației, în contextul pandemiei de coronavirus.

OMS a transmis că valoare medicamentelor contrafăcute, fără substanțele active necesare atinge o valoare de 30 miliarde dolari. În cel mai bun caz acestea nu vor ameliora nicio boală, dar în cel mai rău caz se pot dovedi toxice și ar putea cauza chiar moartea personelor.

Industria farmaceuticii ajunge la o valoare de 1000 de miliarde de dolari și cuprinde un lanț din China și India unde se află cele mai mari fabrici de medicamente și se extinde în Europa, America de Sud şi Asia unde se ambalează produsele şi sunt expediate pe întreg globul.

India a declarat că lucrează la o capacitate de maxim 60% şi automat ţările vor fi afectate de lipsa medicamentelor, cel mai afectat continent este Africa deoarece nu mai pot procura medicamentele antimalarie sau diverse antibiotice.

Preţurile compuşilor folosiţi pentru fabricarea medicamentelor a crescut exponenţial.

Din ziua în care Donald Trump a declarat Hydroxiclorochina ca medicamentul minune în lupta împotriva coronavirusului, un medicament folosit pentru tratarea malariei, acesta a început să dispară de pe piaţă, iar substanţele folosite în producerea lor au înregistrat o creştere a preţului de la 100 dolari/kg la 1150 dolari/kg.

Chiar dacă OMS a precizat că nu există dovezi ştiinţifice că acest medicament este util în tratament, Trump a spus că nu are nimeni de pierdut dacă îl încearcă.

BBC a descoperit cantităţi imense de cloroquină contrafăcută în Congo şi Cameroon, iar OMS a descoperit aceeaşi situaţie în Nigeria.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră