Mai mult de jumătate din populație atât în Franța cât și în restul lumii, ar trebui să fie contaminată cu noul coronavirus. Potrivit oamenilor de știință, asta ar atrage după sine imunizarea. Dar această strategie este criticată, scrie lexpress.fr.
Premierul olandez Mark Rutte exclude o izolare totală a populaţiei și a declarat luni că vrea să favorizeze dezvoltarea unei imunităţi colective în Olanda, scenariu în care - a avertizat el - cea mai mare parte a compatrioţilor săi se vor contamina cu noul coronavirus.
Este strategia controversată impusă de Marea Britanie. Fostul ministru britanic al Sănătăţii Jeremy Hunt s-a declarat îngrijorat de această abordare.
Guvernul de la Londra are o strategie diferită: chiar vrea ca oamenii să se îmbolnăvească.
„Faptul că cei mai mulţi oameni, majoritatea, fac doar o formă uşoară a bolii ne ajută să avem o imunitate colectivă. Astfel, tot mai mulţi oameni vor fi imuni la boală şi se va reduce transmiterea”, a spus Patrick Vallance, consilierul ştiinţific şef al Guvernului
Franța a fost declarată în stadiul 3 al epidemiei de coronavirus încă de sâmbătă seara. În mod clar virusul circulă activ în toată țara. Multe locuri cum ar fi barurile și restaurantele sunt acum închise. Declanşarea acestui nou nivel a fost așteptată. Face parte din strategia Franței de a combate răspândirea epidemiei.
De la început, această strategie nu a fost menită să „împiedice trecerea virusului - știm că probabil va circula prin mai mult de jumătate dintre noi - ci să îl facă să treacă în cât mai lung timp posibil", a declarat Jean-Michel Blanquer la Franceinfo.
Ministrul Educației Naționale s-a referit la persoane potențial contaminate, dar nu la cele, mult mai puțin numeroase, în care virusul ia forme grave.
„Considerăm, și aici repet doar ceea ce spun oamenii de știință, că dacă 50 până la 70% din populație va ajunge să fie contaminată de virus, acest lucru va crea o formă de imunitate majoritară și, prin urmare, virusul va muri singur ", precizează Jean-Michel Blanquer.
„Imunitatea colectivă este un concept științific”
Vineri, în Marea Britanie, consilierul științific guvernamental Patrick Vallance a vorbit și el despre această imunitate colectivă. "Vrem să împiedicăm ca toata lumea să se infecteze în atat de scurt timp, ceea ce ar copleși NHS (Serviciul Național de Sănătate)", a spus el.
El și echipele sale cred că oamenii ar putea dezvolta imunitate la virus dacă acesta se răspândește lent.
„Nu îl poți opri, așa că ar trebui să ne regăsim cu un vârf mare, în timpul căruia ne așteptăm să fie imunizate mai multe persoane”, a spus el. "Acest lucru devine el însuși o protecție. Este probabil să devină un virus anual, o infecție sezonieră anuală."
El sugerează că acest tip de imunitate ar putea funcționa doar dacă 60% din populație ar fi afectată.
Întrebat în această duminică la Sky News, ministrul Sănătății, Matt Hancok, a încercat totuși să pună capăt controversei.
"Imunitatea colectivă nu este nici scopul nostru, nici politica noastră, este un concept științific", a declarat ministrul Sănătății. El adaugă: „Politica noastră este de a proteja viețile și de a învinge acest virus”.
Câțiva oameni de știință avertizează de câteva săptămâni cu privire la posibilitatea ca 50 până la 70% din populația lumii să fie în cele din urmă contaminată de coronavirus.
O constatare menționată și de Angela Merkel miercuri. Cancelarul german a spus că „60 - 70%” din populația germană ar putea fi infectată, dacă nu se descoperă un tratament sau un vaccin în lunile următoare. Duminică, Germania a anunțat închiderea frontierelor sale cu trei țări, inclusiv cu Franța. Între timp, Uniunea Europeană și-a închis granițele pentru non-comunitari.
Criticile OMS pentru acest concept
Totuși, „imunitatea colectivă” legată de o infecție naturală este criticată.
"Putem vorbi despre teorie, dar deocamdată ne aflăm într-o situație în care trebuie să acționăm", a declarat sâmbătă, la BBC, purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
„Nu știm suficient despre acest virus, nu a ajuns la oameni suficient de mult pentru a ști care sunt efectele sale imunologice”, a adăugat ea.
Unii indică, de asemenea, bilantul semnificativ in vieți umane care ar fi legat de această strategie, în special dacă spitalele nu pot absorbi fluxul de pacienți în stare gravă, în timp ce, potrivit medicilor, epidemia este mai gravă decât se aștepta.
Conform modelelor confidențiale realizate de consilierii științifici ai lui Emmanuel Macron și despre care a aflat ziarul Le Monde, epidemia Covid-19 ar putea provoca în Franța între 300.000 și 500.000 de decese în absența vreunei măsuri preventive sau izolare.
Începând de joi, Boris Johnson și-a alertat concetățenii: "Voi fi sincer cu publicul britanic. Alte familii, multe alte familii, își vor pierde persoanele dragi prematur".
Un medic SPULBERĂ mitul imunității la coronavirus, după infectare și vindecare: cine poate face boala din nou
Teoriile conform cărora cei care sunt infectați cu coronavirus dezvoltă anticorpi și nu se mai îmbolnănesc sunt doar parțial adevărate. Medicul Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, de unde s-au externat cei mai mulți bolnavi, spune că nu toți cei care iau virsul și se vindecă devin imuni.
"Teoretic în urma unei afecțiuni dubândești imunitate împotriva acelui virus. Însă, pe de o parte există pacienți care nu fac anticorpi la acel antivirus, iar o altă posibilitate este ca virusul să se inactiveze în zona faringelui, însă să rămână în corp. Noi sfătuim pacienții internați să rămână la domiciliu", a declarat Musta la România TV.