Coronavirus: care sunt simptomele noii variante XEC care se răspândește în Europa?

14 Oct 2024
Coronavirus: care sunt simptomele noii variante XEC care se răspândește în Europa?

Noua tulpină a fost detectată în 27 de țări si riscă să devină o nouă variantă dominantă, scrie Le Soir

În timp ce o intensificare a circulației covid pare să înceapă în Europa unde toți indicatorii progresează, comunitatea științifică monitorizează îndeaproape o nouă variantă detectată în iunie 2024 la Berlin, Germania. Această variantă numită XEC câștigă teren în Europa, a alertat dr. Elizabeth Hudson, șeful regional de boli infecțioase la Kaiser Permanente Southern California, relatează La Voix du Nord.

Nu este încă îngrijorător

Deși această variantă se răspândește rapid, „un număr foarte limitat de teste unde s-a detectat varianta XEC a fost raportat până în prezent”, a declarat un purtător de cuvânt al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Până acum, XEC reprezintă cel puțin 1% din toate probele secvențiate în Slovenia, Belgia, Germania și Țările de Jos, conform datelor de la Scripps Research, organizație non-profit din SUA. Pentru ECDC, XEC nu îndeplinește încă criteriile pentru a deveni o variantă de preocupare pentru autoritățile de sănătate publică.

Varianta XEC are asemănări cu alte tulpini ale virusului, cu aceleași simptome (tuse, febră, dureri în gât, posibilă pierdere a gustului și a mirosului) și cu un nivel identic de severitate. Experții cred că vaccinurile existente împotriva covid ar trebui să fie eficiente împotriva variantei XEC,  a scris BBC News.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră