Conf. dr. Horaţiu Moldovan a explicat pentru site-ul nostru că „procedura de implantare se efectuează fără oprirea cordului, fără circulaţie extracorporeală şi cu o incizie minoră în partea stângă a toracelui”.
Premiera medicală constă în tipul de valvă (Jena): o valvă unică, singura valvă transcateter, care se poate implanta și pacienților cu insuficiență aortică, nu doar celor cu stenoză aortică.
De asemenea, prin implantarea acestui tip de valvă nu există riscul obstrucției arterelor coronare. Mai mult, în comparație cu valvele expandabile cu balon folosite în mod regulat, valva aortică Jena este autoexpandabilă, retractabilă și repoziționabilă. Aceste caracteristici nu doar că elimină riscul rupturii, în cazul unor calcificări masive, dar contribuie și la succesul procedurii și a creșterii încrederii clinicienilor în acest model de valve.
Conf. dr. Horaţiu Moldovan spune că „este o bioproteză naturală, echipată cu un plasture de pericard porcin exterior, așa-numita “fustă”, cusută pe un stent autoexpandabil de nitinol. Calitatea foarte bună a acestei endoproteze face ca valva să funcționeze un timp îndelungat. Faptul că această valvă este aprobată la nivel internațional, nu numai pentru pacienții cu stenoză aortică, ci și pentru pacienții cu insuficiență aortică, face ca această procedură să servească unei categorii mai largi de pacienți”
În privinţa intervenţiei chirurgicale, conf. dr. Horaţiu Moldovan subliniază că „este de scurtă durată şi se adresează mai ales pacienţilor în vârstă, taraţi, care nu pot suporta operaţia clasică”.
Intervenția a avut loc în cazul unei paciente de 79 de ani, care prezenta factori de risc cardiovasculari: hipertensiune arterială, dislipidemie, cunoscută ca boală aortică cu predominanța stenozei, care asociază insuficiență mitrală moderată, cu insuficiență cardiacă și importante calcificări la nivelul aortei ascendente și toracice – „aortă de porțelan”.