Colegii de clasă au construit o mână robotică pentru prietenul lor cu handicap fizic

26 Ian 2023
Colegii de clasă au construit o mână robotică pentru prietenul lor cu handicap fizic

Elevii de la un liceu din Tennessee au construit o mână robotică pentru un coleg de clasă căruia îi lipsește o parte din a lui, într-un act de prietenie pe care băiatul l-a numit ”schimbător de viață”. În centrul probabil uneia dintre cele mai încântătoare știri apărute în ultima perioadă din acest an se află Sergio Peralta, care a ajuns inițial la liceul Henderson de lângă Nashville în toamna trecută în timp ce încerca să acopere că mâna lui dreaptă nu era complet format, a informat miercuri CBS News, preluat de The Guardian.

„Pe măsură ce creșteam, ca în primii ani de școală, mulți oameni m-au întrebat ce e în neregulă cu mâna mea, mulți oameni obișnuiau să mă întrebe chiar și la grădiniță despre această problemă: „M-am născut așa.”, și-a amintit Sergio, în vârstă de 15 ani, pentru afiliatul local CBS WVTF.

Sergio a adăugat pentru CBS: „În primele zile de școală [la Henderson], sincer am avut chef să-mi ascund mâna – ca și cum nimeni n-ar fi aflat vreodată realitatea.”

Dar un profesor de inginerie de la școala lui Sergio, Jeff Wilkins, a aflat în cele din urmă de mâna dreaptă a băiatului și i-a promis că el și colegii săi ar putea să-i facă o favoare. Acei colegi de clasă au petrecut apoi patru săptămâni proiectând, imprimând 3D și dimensionând o mână protetică pentru Sergio, care a ajutat și el. Unul dintre primele lucruri pentru care Sergio și-a folosit noua proteză când era gata a fost să prindă o minge cu mâna dreaptă.

În ciuda faptului că a crescut fără o mână dreaptă complet formată, Sergio a spus că a fost capabil să facă „aproape totul”. Dar abia după ce și-a luat proteza și-a putut juca și prinde cu mâna dreaptă, a spus el.

Studenta din Henderson, Leslie Jaramillio, a spus afiliatului local CBS WVTF că proiectul întruchipează spiritul clasei de inginerie a școlii lor. „Trebuie să fii inginer, să vii cu idei noi, să rezolvi probleme”, a spus Jaramillo.

Directorul lor, Bob Cotter, a făcut ecou sentimentul lui Leslie într-un interviu acordat BBC. El a spus că Wilkins și studenții săi se provoacă să transforme conceptele abstracte „în realitate”. Și, a adăugat Cotter, mâna robotică a lui Sergio „este o mărturie pentru studenți cărora le pasă unul de celălalt și de programul pe care l-a construit Jeff Wilkins”.

Sergio a spus CBS că nu s-ar fi așteptat niciodată la amabilitatea și creativitatea colegilor săi „într-un milion de ani”. „Nu-i cunoșteam, așa că de fapt mi-a fost prezentat de profesor”, a spus Peralta către WVTF despre colegii care l-au ajutat cu proteza. „Și atunci am început să lucrez la asta și am ajuns să fiu prieten cu ei. Să trăiesc 15 ani fără o mână și chiar acum, colegii mei, mi-au oferit una nouă este [ceva] de fapt destul de cool. Nimeni nu mi-a oferit vreodată aceste lucruri – mi-au schimbat viața.”

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră