Cercetătorii de la Bradford (Marea Britanie) au fabricat din coji de ouă reciclate un fel de plasture, care a fost testat din punct de vedere al eficienţei lor în cicatrizărea rănilor.
Coaja oului reprezintă o materie primă accesibilă şi ieftină. În plus, şi-a dovedit eficienţa în îmbunătăţirea gradului de vindecare a unor răni. În coaja oului, nivelul de zinc este foarte mare. Acest element este esenţial pentru întărirea sistemului imun şi îmbunătăţirea regenerării ţesuturilor. De asemenea în coajă sunt unele substanţe care se mai găsesc şi în gălbenuş, care contribuie la accelerarea cicatrizării rănilor şi calmarea durerii.
Ideea acestei soluţii se bazează pe un vechi remediu chinez folosit pentru vindecarea rănilor, care consta în aplicarea unui strat subţire din membrana ouălor, ca pansament pentru răni, aceasta fiind cunoscută pentru proprietăţile pe care le are în grăbirea procesului de vindecare, explică şeful proiectului şi autorul studiului, Hussein Dharma. Acest nou pansament utilizează deşeurile de la ou, provenite din industria alimentară. 7 -8 ouă sunt suficiente pentru a produce 10 metri pătraţi de pansament.
O soluţie terapeutică puţin costisitoare
În medie, 600 de milioane de ouă, zilnic sunt consumate, iar cojile lor sunt practic irosite, spune Ralf Schmidt, co-fondator al societăţii Norweigan Biovotec, citat de site-ul topsante.
Testele clinice privitoare la acest nou pansamanet se vor finaliza la începutul anului viitor. În funcţie de rezultate, va fi posibil să găsim, începând din 2018, pansamente din coji de ou pe piaţa europeană.