1. Operaţia este singura soluţie sau mai sunt şi altele? Dacă mai sunt soluţii, cântăriţi argumentele pro şi contra operaţiei şi rugaţi-l pe medic să vă explice riscurile şi beneficiile asociate cu această intervenţie chirurgicală. De asemenea, trebuie să fiţi foarte bine lămurit asupra consecinţelor în varianta că refuzaţi efectuarea operaţiei. Dacă aveţi îndoieli, nu ezitaţi să cereţi şi opinia unui alt medic.
2. Domnule doctor, sunteţi obişnuit cu acest tip de intervenţie? Pentru pacient este confortabil să ştie că medicul chirurg care urmează să-l opereze are o vastă experienţă în acest tip de intervenţii. Pentru aceasta nu ezitaţi să-l întrebaţi dacă este mulţumit de rezultate obţinute.
3. Ce se întâmplă în timpul operaţiei? Care parte sau părţi din corp urmează a fi incizate? Care organe şi funcţii sunt implicate? Care sunt consecinţele intervenţiei asupra stării generale după operaţie, în primele zile după aceasta, după câteva săptămâni şi luni? -sunt alte întrbări la care medicul are datoria să vă răspundă prompt.
4. Cine este medicul anestezist? Este necesar să fiţi informat şi asupra celorlalte etape ale intervenţiei. În principiu, este foarte bine să stabiliţi o discuţie cu medicul anestezist cel puţin cu 48 de ore înainte de operaţie şi, evident, dacă e posibil, acesta să vă conducă în sala unde urmează să se fiţi operat.
5. Care este tipul de anestezie efectuat?
Întâlnirea cu anestezistul vă oferă ocazia de a vă informa asupra tipului de anestezie folosit (locală sau generală). Aceasta este o problemă esenţială, deoarece consecinţele nu sunt identice. Anestezia locală nu este întotdeauna posibilă, dar ea este preferabilă celei generale.
6. Care sunt recomandările privitoare la stilul de viaţă? Ce trebuie să face din acest punct de vedre înainte de intervenţie şi după, în perioada de recuperare post-operatorie?
Dacă fumaţi, sunteţi sfătuit să renunţaţi la tutun cu cel puţin şase săptămâni înainte de intervenţia chirurgicală pentru a optimiza procesul de cicatrizare, de exemplu. În funcţie de stilul dumneavoastră de viaţă, întrebaţi-l pe medic orice poate avea legătură cu derularea în bune condiţii a operaţiei.
7. Sunt medicamente ce trebuie evitate înainte şi după operaţie?
Potrivit tipului de intervenţie, la unele medicamente (prescrise contra diabetului sau hipertensiunii, de exemplu) s-ar putea renunţa parţial. Pe de altă parte, dumneavoastră trebuie să-i spuneţi medicului ce tratamente aţi făcut în ultima perioadă.
8. Care sunt urmările după intervenţia chirurgicală?
Cicatrice, leziuni, montorizare, complicaţii, recuperare... Este foarte important ca, înainte de operaţia propriu-zisă, să adunaţi toate informaţiile posibile privitoare la consecinţele acesteia.
9. După cât timp voi putea să revin la locul de muncă, voi putea să fac sport, să plec în călătorie? Dumneavoastră trebuie să obţineţi cât mai multe date privitoare la recuperarea post-operatorie: dacă fiecare reacţionează diferit, care sunt elementele imprevizibile ce pot interveni şi care pot influenţa durata recuperării.
10. Ce pot face pentru a avea o perioada de convalescenţă mai uşoară?
Indiferent de intervenţai chirurgicală, alocaţi zilnic un timp special odihnei, deoarece veţi reuşi să vă recuperaţi mai bine şi mai repede. Dacă starea vă permite, nu amânaţi momentul când reluaţi bunul obicei de a face sport, activitate fizică. De asemenea, fiţi atent la calitatea şi cantitatea alimentelor consumate, la respectarea celor 7-8 ore de somn nocturn. Cereţi medicului să vă indice sfaturi potrivite pentru cazul dumneavoastră.