Cel puțin 20% dintre persoanele care au avut COVID-19 dezvoltă afecțiuni persistente, arată un studiu CDC

25 Mai 2022
Cel puțin 20% dintre persoanele care au avut COVID-19 dezvoltă afecțiuni persistente, arată un studiu CDC

COVID-19 nu este întotdeauna o boală care se elimină rapid și care nu lasă urme. Milioane de oameni din SUA și chiar mai mulți din întreaga lume au simptome care durează luni sau chiar ani după o infecție. Un nou studiu CDC arată ca una din cinci persoane care au avut Covid19 au dezvoltat ulterior o afecțiune care poate fi legată de virus, scrie Time

Acum, un nou raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a determinat cât de des este legată boală COVID-19 de problemele de sănătate ulterioare. Printre adulții americani sub 65 de ani care au avut COVID-19, aproximativ unul din cinci a dezvoltat o afecțiune care poate fi legată de virus, se arată în raport. Printre persoanele de 65 de ani sau mai mult, aproximativ unul din patru.

Pentru a ajunge la aceste constatări, cercetătorii CDC au folosit dosarele electronice de sănătate pentru a urmări peste 350.000 de adulți din SUA care au confirmat cazuri de COVID-19. Ei au urmărit acești oameni timp de până la un an de la diagnosticare pentru a vedea dacă au dezvoltat cel puțin una dintre cele 26 de afecțiuni legate de boala post-COVID-19 - inclusiv boli de inimă, probleme respiratorii, astm, boli de rinichi, afecțiuni neurologice, diabet și stări de sănătate mintală. Pentru comparație, ei au urmărit, de asemenea, un grup de 1,6 milioane de adulți din SUA care nu au avut COVID-19, dar au căutat asistență medicală din alte motive în timpul perioadei de studiu.

Din această comparație, a fost clar că supraviețuitorii COVID-19 au un risc crescut de a dezvolta aproape toate cele 26 de afecțiuni. Cele mai dramatice diferențe de risc între supraviețuitorii COVID-19 și populația generală au fost în dezvoltarea simptomelor respiratorii și a emboliilor pulmonare, un tip de cheag de sânge care poate duce la dificultăți de respirație și dureri în piept. Persoanele care au avut COVID-19 au avut de aproximativ două ori mai multe probabilități de a dezvolta ambele afecțiuni.

Au existat anumite limitări ale datelor. Cercetătorii au folosit o rețea specifică de fișe electronice de sănătate, astfel încât baza de pacienți ar putea să nu fie perfect reprezentativă pentru populația din SUA. De asemenea, este posibil ca medicii să fi căutat mai îndeaproape condițiile analizate la supraviețuitorii COVID-19 decât la cei care nu avuseseră virusul sau ca unele persoane să fi avut afecțiuni nediagnosticate înainte de a se infecta.

De asemenea, cercetătorii nu au luat în considerare starea de vaccinare a unei persoane împotriva COVID-19, iar colectarea datelor a durat doar până în noiembrie 2021, așa că este imposibil de spus cum variantele mai noi COVID-19, cum ar fi Omicron, se potrivesc în studiu.

Cu toate acestea, studiul oferă și mai multe dovezi că COVID-19 poate cauza probleme care durează mult mai mult decât o infecție acută. Chiar dacă simptome precum tusea, febra și oboseala dispar în câteva zile, virusul poate lăsa o urmă de durată în moduri care nu sunt imediat evidente.

Acesta este un motiv de îngrijorare serioasă, mai ales având în vedere cât de contagioase sunt variantele care circulă în prezent. Aproape 60% din populația S.U.A. fusese infectată în februarie, conform estimărilor CDC, iar acest număr este aproape sigur mult mai mare acum. „Pe măsură ce numărul cumulativ de persoane care au fost vreodată infectate cu SARS-CoV-2 crește, este probabil să crească și numărul de supraviețuitori care suferă de afecțiuni post-COVID”, scriu autorii noului raport.

Aceste afecțiuni pot fi grave sau chiar invalidante– unele persoane cu COVID lung au fost nevoite să-și părăsească locurile de muncă sau să-și schimbe drastic stilul de viață – și nu este întotdeauna posibil de a prezice cine va fi afectat. Cea mai bună modalitate de a evita complicațiile post-COVID, spun adesea experții, este să nu va contaminați cu virusul în primul rând și să fiți vaccinați.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră