Echipe de cercetători chinezi au realizat autopsii asupra a 29 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 şi au descoperit că noul coronavirus rămâne în plămânii acestora după deces, a afirmat marţi un expert chinez, citat de agenția chineză de presă Xinhua.
Autopsiile au pus totodată în evidenţă daune severe ale sistemului imunitar, care ar putea fi ''un factor foarte important'' în decesul pacienţilor, a spus Wang Guiqiang, un specialist în boli infecţioase la Peking University First Hospital, în cadrul unei conferinţe de presă.
Wang a adăugat că infecţia nu cauzează doar schimbări patologice severe în plămânii pacienţilor, dar produce şi secreţii în tuburile bronhice de mici dimensiuni, ceea ce provoacă dificultăţi respiratorii.
Din punct de vedere clinic, potrivit lui Wang, este importantă păstrarea deschisă a căilor respiratorii ale pacientului şi întărirea sistemului lor imunitar.
Potrivit lui Wang, s-au observat afectări în diferite grade ale inimii, ficatului şi rinichilor.
Din cauza sistemului imunitar afectat, pacienţii devin mai vulnerabili la infecţiile bacteriene şi fungice, ceea ce a fost observat la pacienţii aflaţi în stare gravă, a declarat Wang, notând că infecţiile concomitente sunt în general cauzele agravării stării pacienţilor şi chiar ale deceselor.
Pe de altă parte, un studiu efectuat de epidemiologii chinezi, citat de South China Morning Post, arată că 10% dintre cei testați pozitiv au făcut din nou boala după vindecare. Cadrele medicale din Wuhan spun că nu există evidenţe în acest sens