Cazuri clinice surprinzătoare:Tumora din creier era geamănul lui. Insuficienţă renală de la abuzul de ceai...

04 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Cazuri clinice surprinzătoare:Tumora din creier era geamănul lui. Insuficienţă renală de la abuzul de ceai...

 

Tumora era de fapt geamănul lui. Insuficienţă renală de la abuzul de ceai. Gemeni cu taţi diferiţi. O zi fără sfârşit de la un tratament dentar. Unde-s pantalonii prea strâmţi, vai de picioare... Sunt câteva dintre cazurile clinice prezentate de revista Sciences et Avenir, care i-au surprins pe medici, dar care au explicaţii ştiinţifice.

1. Cu geamănul în creier până la 26 de ani
Yamini Karaman a făcut o operaţie pentru eliminarea unei tumori cerebrale. Dar, de fapt, tumora era un geamnă al lui în stare embrionară, care s-a poziţionat la nivelul creierului, având oase, dinţi...

2. Pasiunea pentru ceai l-a costat rinichii
Un caz clinic atipic care a iscat o mulţime de întrebări printre medicii americani puşi în situaţia de a găsi cauza insuficienţei renale de care suferea un bărbat în vârstă de 56 de ani, internat în spitalul Little Rock din Statele Unite. Când au observat că pacientul nu avea calculi renali, nu avea antecedente în familie de boli renale şi că nu a suferit nici o intervenţie chirurgicală gastrică, atunci medicii şi-au propus să extindă discuţia cu pacientul în speranţa că vor afla cauza insuficienţei renale. Şi aşa au aflat că pacientul bea zilnic 16 pahare de ceai cu gheaţă. Acest obicei se află la originea insuficienţei lui renale, ceaiul lui fiind foarte bogat în oxalaţi.

3.Gemeni din taţi diferiţi!
O mamă, un tată şi încă un tată... Istoria a început în biroul de ajutor social al comitatului Pasaic (New Jersey, SUA). O femeie a dorit să obţină pensie alimentară de la fostul ei concubin pe care ea îl considera tatăl gemenilor ei, născuţi în ianuarie 2013. Ca de fiecare dată în asemenea cazuri, judecătorul a cerut efectuarea unui test genetic de paternitate. Rezultatul analizei ADN a fost stupefiant: gemenii nu au acelaşi tată! Ceea ce se suprapunea cu mărturisirea făcută de mamă înainte de efectuarea analizelor genetice. Aceasta a spus că, în aceeaşi săptămâna, a avut relaţii sexuale cu concubinul, dar şi cu un alt bărbat. Gemenii au deci taţi biologici diferiţi, aşa cum prezintă New Jersey Law Journal.

4. După o programare la dentist, trăieşte într-o zi fără sfârşit
A venit pentru un control de rutină. Dar a ieşit din cabinetul dentistului cu o amnezie totală, incapabil să-şi reamintească nimic din trecut.
Pentru William timpul s-a oprit la 14 martie 20015. Era un militar britanic, la post în Germania şi avea programare la dentist pentru o intervenţie chirurgicală sub anestezie locală, respectiv o devitalizare prin extragerea nervului de pulpa dentară. După tratamentul chirurgical, dentistul a remarcat că pacientul este palid, fără putere şi că are nevoie să fie aşezat lungit pe pat. După câteva ore a fost transportat la spital. Aici, medicii au constatat că pacientul este incapabil să-şi aducă aminte ceea ce s-a întâmplat cu mai mult de zece minute înainte
De atunci, William se trezeşte în fiecare dimineaţă cu gândul că are programare la dentist.

5. Unde-s pantalonii prea strâmţi, vai de picioare!
Neurologii americani relatează în Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry istoria unei femei de 35 din Australia, care a trecut printr-o experienţă cumplită din cauza unor pantaloni prea strâmţi. Într-atât de strâmţi încât atunci când a ajuns la spital, medicii au constatat că femeia nu mai putea îndoi genunchii, afectând puternic o importantă arteră, nu putea să ridice picioarele, care erau foarte umflate. În cazul ei nici nu mai putea vorbi despre mersul pe propriile picioare. Medicii au ajuns la concluzia că femeia suferea de un sindrom, consecinţa scăderii aportului de oxigen la nivelul muşchilor (ischemie musculară), ca urmare a creşterii foarte mari a presiunii asupra picioarelor.

6. Omul pentru care neurologul lui este George Michael
D.Y. suferă de prosopagnosie sau incapacitatea de a recunoaşte persoane foarte apropiate. De fapt, el suferă de o formă mai specială a acestei boli: este capabil să o recunoască doar pe soţia lui, dar este convins că se află în faţa lui George Michael de fiecare dată când merge la neurologul său. La D.Y., prosopagnosia a apărut după un accident vascular cerebral, responsabil de o malformaţie vasculară voluminoasă în emisfera dreaptă.

7. Epilepsie şi Suduku
O echipă de medici de la Universitatea din Munchen a semnalat cazul unui student în vârstă de 25 de ani care suferă crize de epilepsie de fiecare dată când încearcă să rezolve un Suduku. Un caz clinic de epilepsie reflexă, pe care cercetătorii l-au prezentat în revista JAMA Neurology.
La acest pacient, crizele de epilepsie au apărut după un eveniment traumatic, respecti v după ce a fost victima unei avalanşe. Timp de 15 minute, creierului lui a fost privat de aportul de oxigen. Salvarea rapidă a studentului a redus mult din severitatea complicaţiilor cerebrale. Totuşi, după accident, s-a observat că tânărul are contracţii neobişnuite ale muşchilor gurii şi picioarelor, având dificultăţi majore de a vorbi şi a se deplasa. Câteva săptămâni mai târziu, completând un Sudoku (cu mâna dreaptă), tânărul a suferit crize în braţul stâng, cu spasme la nivelul mai multor grupe de muşchi. În mod straniu, crizele s-au oprit imediat ce a renunţat să mai rezolve Sudoku. Cercetătorii au folosit imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională pentru a scana creierul pacientului atunci când rezolva Sudoku. Ei au constatat că crizele erau provocate de nivelul anormal de ridicat al activităţii cortexului parietal central atunci când acesta completa careurile cu cifre.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră