Mâncați multă carne roșie? Vă expuneți riscului de diverticulită!

10 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Mâncați multă carne roșie? Vă expuneți riscului de diverticulită!


Numită diverticulită, această boală este provocată de inflamarea unui diverticul sau mai multor. Diverticulii sunt mici excrescențe, care se formează în mucoasa internă a intestinului.

Pentru a obține aceste rezultate, studiul s-a folosit și a comparat două grupe: unul cu 20% dintre participanți care consumau mai multă carne roșie, al doilea, format din 20% de participanți care mâncau puțină carne roșie. Or, cazurile de diverticulită au fost cu 58% mai multe în primul grup, precizează cercetătorii de la Universitatea Harvard din Boston.

Acest risc crescut a fost observat mai ales la marii consumatori de carne roșie neprocesată (vacă, porc, miel) și mai puțin la cei are consumau multă carne roșie procesată (bacon, mezeluri), mai adaugă cercetătorii.

Periodic, participanții au declarat frevența cu care ei mâncau carne roșie, carne de pui, pește, în cursul fiecărui an. Răspunsurile au fost de la a nu mânca niciodată sau o dată pe lună până la a mânca de șase ori și chiar mai mult pe zi carne roșie. În total, 764 de persoane au făcut diverticulită, respectiv 1,6%, rezultatele bazându-se pe răspunsurile formulate de peste 46.000 de americani care participă la un vast studiu epidemiologic efectuat în SUA din 1986. Marii consumatori de carne roșii erau în plus și fumători, sedentari, foloseau mai multe antiinflamatoare și medicamente contra durerii .

Tinerii

Rezultatele studiului au ținut seama de acești factori, explică autorii cercetătorii. Studiul a stabilit legătura statistică și nu demonstrează legătura cauză-efect. Echipa a lansat totuși mai multe ipoteze cum este cea care susține că a mânca multă de carne roșie provoacă dezechilibrul bacteriilor prezente în intestiv.

Diverticulita este relativ frecventă și este asociată cu complicații grave în cazul a aproximativ 4% dintre pacienții cu acest diagnostic. Frecvența cazurilor noi este în creștere, în special la tineri, care fac obiectul a aproximativ 210.000 spitalizări pe an, în SUA.

Cauzele diverticulitei nu sunt complet cunoscute. Dar tabagismul, folosirea de antiinflamatoare non-steroidiene, sedentarismul și aportul insuficient de fibre alimentare sunt factori care măresc riscul de diverticulită.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră