Concluziile acestei cercetări au fost publicate în revista Journal of Nutrition.
Pentru a înţelege influenţa regimului alimentar al fetiţelor în preajma pubertăţii, cercetătorii s-au folosit de datele furnizate de un program naţional colombian care s-a ocupat de obiceiurile alimentare ale copiilor.
456 de fetiţe, cu vârste între 5 şi 12 ani, au fost monitorizate în anul premergător apariţiei ciclului menstrual, data instalării acestuia.
Cu cinci luni mai devreme
În regimul alimentar al acestor fetiţe, frecvenţa consumului de carne roşie mergea de la două ori pe zi la cel puţin patru ori pe săptămână. La fetiţele, care mâncau frecvent carne roşie, ciclul a apărut în medie la vârsta de 12 ani şi trei luni, în timp ce la celelalte fetiţe, ciclul s-a instalat la 12 ani şi opt luni. Studiul mai arată că un regim bogat în peşte gras (mai mult de o dată pe lună) poate amâna data primului ciclu.
Rezultatele acestui studiu conduc la concluzia că este nevoie de cumpătare. Carnea roşie este o sursă de fier, care, în cantităţi rezonabile, reprezintă un carburant esenţial pentru organism. În cazul copiilor, încercaţi să nu depăşiţi trei raţii săptămânale, restul fiind completat cu carne albă, peşte, leguminoase, ouă. De asemenea, nu trebuie omise variantele vegetariene, care sunt foarte hrănitoare, chiar în cazul copiilor aflaţi în plin proces de creştere.