Care este animalul cel mai periculos pentru om?

01 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Care este animalul cel mai periculos pentru om?

Probabil veți răspunde rechinul, șarpele sau crocodilul. Sau veți spune că însuși omul este animalul cel mai periculos al omului.

Potrivit statisticilor furnizate de blogul lui Bill Gates, citate de site-ul slate.fr., în 2015, de mâna omului au murit  aproximativ 580.000 de oameni, șerpii au ucis 60.000, rechinii, vreo 6 oameni, câinii, 17.400 și crocodilii 1.000. În schimb, țânțarii, în mod indirect prin bolile transmise, au provocat decesul a 830.000 de oameni.

Femela țânțar are un ac de vreo cinci milimetri, care este vectorul unor boli periculoase pentru regnul animal. Datorită mirosului degajat de acidul lactic și de alte ingrediente din transpirație, țânțarii ne reperează foarte ușor.  De asemenea, țânțarii sunt foarte sensibili la dioxidul de carbon pe care îl expirăm. Cu cât transpirăm mai mult și gâfâim pentru a prinde țânțarii, cu atât ei sunt mai atrași de mirosurile pe care le degajăm.  

Țânțarii răspândesc multe infecții: cu virusul Zika, febra galbenă, febra dengue, malaria. Trebuie să ținem minte că majoritatea bolilor transmise de țânțari și decese sunt legate de malarie, scrie Bill Gates.  

Malaria este o infecție parazitară transmisă prin înțepătura unor specii de țânțari anofeli și este responsabilă de mai mult de jumătate dintre decesele provocate de țânțari în 91 de țări, în special din Africa subsahariană.  

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră