În folclor, se spune că tratată gripa durează 14 zile, iar netratată, două săptămâni (sic!). Lăsând gluma la o parte, e bine de reţinut că tratamentul cel mai bun este prevenţia.
Puține boli comune sunt atât de neplăcute precum gripa.
Durerile, frisoanele, febra și tusea, curgerea nasului sau nasul înfundat, vărsăturile, diareea, oboseala sau durerea în gât sunt simptome care vă fac să vă rugaţi ca boala să se termine cât mai repede.
Dar cât durează gripa? Oare tratamentul o face să dispară mai repede? Răspunsul la aceste întrebări depinde de starea de sănătate a fiecăruia, relatează health.harvard.edu.
Gripa este o boală extrem de contagioasă, cauzată de unul dintre cele trei tipuri diferite virusuri: gripa A, B sau C. Se răspândeşte rapid prin respiraţie, conform ultimelor studii, picături de salivă împrăştiate prin strănut sau tuse, expunerea la saliva contaminată, prin sărut sau folosirea veselei unui bolnav .
Pentru majoritatea persoanelor sănătoase, gripa este o boală incomodă, dar de scurtă durată, care se rezolvă de la sine, deoarece sistemul imunitar se luptă cu ea.
Simptomele apar, de obicei, de la una la patru zile după expunerea la virus și durează cinci până la șapte zile. Pentru persoanele care au suferit de gripă, simptomele pot dura o perioadă mai scurtă de timp sau pot fi mai puțin grave.
Pentru alte persoane, simptomele pot dura mai mult. Chiar și atunci când simptomele dispar, aţi putea să vă simţiţi în continuare obosiți.
Unele persoane prezintă un risc crescut de complicații provocate de gripă. Este vorba despre persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, cum ar fi astmul, boli cardiace, HIV sau diabet, femeile însărcinate, persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) de 40 sau mai mare.
Persoanele din aceste categori pot avea un sistem imunitar slăbit și prezintă un risc crescut de complicaţii, cum ar fi pneumonia, ceea ce le poate fi fatal.
Dacă vă îmbolnăviţi de gripă, ar trebui să vă odihniți și să beți multe lichide. Luați medicamente pentru a scăderea febrei și calmarea durerilor. Pentru preveni gripa, luați unele măsuri, cum ar fi:
* Vaccinaţi-vă împotriva gripei anuale.
* Spălați-vă mâinile cu apă și săpun înainte de a mânca sau de a vă atinge fața.
* Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveți simptome de gripă.
* Renunțaţi la fumat. Fumătorii sunt mai predispuși să ia gripă decât nefumătorii.
Parcurgerea acestor pași nu vă vor garanta că veți scăpa de gripă, dar pot contribui la reducerea perioadei de timp în care veţi fi bolnav.