Cancerul de col uterin: Peste 4.000 de cazuri noi, anual. Femeile între 15 și 44 ani, cele mai afectate

09 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Cancerul de col uterin: Peste 4.000 de cazuri noi, anual. Femeile între 15 și 44 ani, cele mai afectate

Anual, în România, peste 4.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, majoritatea cu vârste între 15 și 44 de ani, avertizează Carmen Ungureanu din cadrul Institutului Național pentru Sănătate Publică.  

"Cancerul de col uterin reprezintă, în țara noastră, o prioritate de sănătate publică. Având în vedere statisticile la nivel național, considerăm că este foarte important ca mesajul nostru să ajungă la toate femeile din România și să le furnizăm cât mai multe informații despre cum se pot feri de această boală. Testarea Babeș-Papanicolau poate ajuta mii de femei să intervină la timp, fapt dovedit de programele de screening consolidate care se desfășoară în toată lumea (...) Avem peste 4.000 de cazuri noi de cancer de col uterin în România, aproape 2.000 de decese pe an. Suntem în țara lui Babeș-Papanicolau și ne mândrim foarte tare și, cu toate acestea, incidența și mortalitatea sunt de aproape patru ori mai mari decât media Uniunii Europene și tot de atâtea ori mai mare decât media OMS care cuprinde și statele foste sovietice", avertizează Carmen Ungurean, de la INSP, coordonator al programului național pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, la lansarea campaniei  INSP-MSD, conscrată combaterii acestei boli. 

Cele mai afectate sunt femeile tinere (15-44 de ani), active sexual. 

"Femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin. (...) Cancerul de col uterin este al doilea cel mai des întâlnit cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani din țara noastră, după cel mamar. Mai mult, pentru femeile din aceeași categorie de vârstă, cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer, în contextul în care se înregistrează peste 1.900 de decese anual, în urma diagnosticării cu această boală. România se află pe primul loc în Europa din punctul de vedere al incidenței și mortalității cauzate de cancerul de col uterin: astfel, rata estimată a mortalității cauzate de cancer de col uterin este de 14,2, de aproape patru ori mai mare decât media la nivelul UE, care este de 3,7", subliniază Carmen Ungurean.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră