Vaccinarea anti-HPV este necesară pentru a diminua incidenţa cancerului de col uterin în ţara noastră, spune profesorul doctor Florinel Bădulescu, reputat specialist în oncologie medicală, preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală.
„Vaccinarea anti-HPV, deoarece este o modalitate certă de a diminua incidenţa cancerului de col uterin. În prezent, situaţia privitoare la cancerul de col uterin în ţara noastră este una ruşinoasă şi periculoasă", remarcă prof. dr. Florin Bădulescu.
Aceste declaraţii sunt făcute în contextul în care Ministerul Sănătăţii are în program depistarea precoce a cancerului de col uterin şi relansarea vaccinării contra acestei forme de cancer.
Se ştie că vaccinarea anti-HPV este recomandată fetiţelor de 12-13 ani, înainte de primul contact sexual. „Problema este că, la noi, sunt fetiţe la 13 ani care sunt deja mame”, subliniază prof. dr. Florin Bădulescu.
În depăşirea acestei situaţii ruşinoase, un rol esenţial îl au medicii de familie. „Medicii de familie reprezintă veriga principală în depistarea în faze incipiente a cancerelui de col uterin, explică prof. dr. Bădulescu
La nivelul medicilor de familie, primul pas îl reprezintă funcţionarea registrului cu programarea tuturor pacientelor cu vârste între 20 (25) şi 60 (65) de ani pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau, mai ales în mediul rural.
De altfel, sunt studii care demonstrează că aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin poat fi depistate incipient prin testul Babeş-Papanicolau.
Al doilea pas constă în misiunea extrem de importantă a medicului de familie de a depista factorii de risc pentru cancerul de col uterin şi, în funcţie de aceştia, ei să recomande femeilor controlul ginecologic la 1 an, la 2 ani sau la 3 ani.
În cazul unei suspiciuni, profesorul Florinel Bădulescu spune că medicul de familie însuşi ar trebui să programeze pacienta la medicul ginecolog cu care colaborează.
Pentru confirmarea diagnosticului, precizarea stadiului bolii şi indicaţia terapeutică, după examenul ginecologic, sunt efectuate CT şi biopsia.
În ţara noastră, anual, se înregistrează aproximativ 3.400 de noi cazuri de cancer de col uterin şi circa 1.700 de decese provocate de această boală.