Iată şi alte recomandări oferite de medicii urologi:
- A urina. Sfatul numărul unu este de a urina frecvent şi complet, astfel încât să se golească vezica şi aparatul urinar în ansamblu de toţi germenii care se pot adăposti şi înmulţi în această parte a organismului.
- A bea lichide. Al doilea sfat: cel puţin 1,5 litri de lichide zilnic. Se recomandă ca mare parte din această cantitate de lichide să fie consumată până seara, pentru a preveni nevoia de a urina în timpul nopţii, simptom deja existent când bărbtul suferă de adeonom de prostată.
- A evita alimentele grase. Studiile arată că bărbaţii care au o alimentaţie bogată în grăsimi şi în proteine sunt mai expuşi riscului de cancer de prostată, comparativ cu ceilalţi bărbaţi.
- A evita alcoolul, ceaiul, cafeaua, condimentele. Alcoolul, în special vinul alb, ceaiul, cafeaua, dar şi unele condimente pot să facă parte din regimul alimentar dacă suferiţi de adenom de prostată. Cu menţiunea că toate acestea trebuie consumate în cantităţi rezonabile. Aceste alimente agravează simptomele, deoarece ele au, în acelaşi timp, un efect iritant asupra vezicii şi o acţiune diuretică, mărind nevoia de a urina mai mult,
- A evita sedentarismul. Doctorul Cauni atrage atenţie că un stil de viaţă echilibrat, în cadrul căruia exerciţiile fizice fac parte din practica zilnică, contribuie la prevenirea cancerului de prostată şi a bolilor prostatei. Bărbatul ar trebui să fie mai reţinut cu mersul pe bicicletă şi să evite statul îndelungat pe scaun.
Diagnosticul în cancerul de prostată
În condiţiile în care nu există un sistem de depistare organizată a cancerului, bărbaţii nu prea ştiu când să se adreseze medicului: când sunt suspicioşi sau când apar simptomele. În acest context, medicul de familie este foarte important, deoarece el poate decide orientarea către un urolog. Important este ca bărbatul să se adreseze medicului de familie, mai ales dacă are antecedente în familie. Diagnosticul precococe rămâne modul cel mai eficient de a acţiona contra cancerului de prostată, prin tuşeul rectal şi dozajul sanguin PSA (antigene prostatice specifice).
Doctorul Victor Cauni spune că diagnosticarea acestui tip de cancer presupune triada tuşeul rectal, ecografie transrectală şi PSA. La tuşeul rectal se simt aproximativ 75% dintre cancerele de prostată. Trebuie reţinut că un PSA mărit nu înseamnă în mod obligatoriu cancer de prostată. PSA poate să fie mărit şi din cauza activităţii sexuale intense, după efectuarea unui tuşeu rectal, în caz de constipaţie etc. Dacă cele trei investigaţii – tuşeu, ecografie, PSA - sunt modificate, medicul recomandă efectuarea biopsiei prostatice. Rezultatul negativ la biopsie nu exclude 100% existenţa unui cancer de prostată, de aceea se impune repetarea acesteia.