Acest tratament este indicat femeilor diagnosticate cu cancer ovarian avansat care au efectuat două chimioterapii sau mai multe și au tumori cu o mutație genetică specifică (BRCA).
Femeile afectate de aceaste anomalii genetice, care au efectuat cel puțin două serii de chimioterapii contra cancerului ovarian, au, în prezent, o opțiune de tratament suplimentar, precizează Richard Pazdur, director al departamentului de hematologie și oncologie din cadrul FDA, citat de site-ul topsante.
Medicamentul a fost evaluat în două studii clinice pe un lot format din 106 paciente diagnosticate cu cancer ovarian în stadiu avansat și cu această mutație genetică a BRCA și care au făcut două sau mai multe serii de chimioterapie.
54% dintre femeile care au primit noul medicament au prezentat o retragere completă sau parțială a tumorilor în decursul a 9,2 luni. Aceste rezultate sunt considerate superioare celor obținute prin tratamentele clasice.
Efectele secundare
Totuși, FDA subliniază în același comunicat că medicamentul este asociat cu efecte secundare clasice: vărsături, oboseală, greață, scăderea nivelului globulelor roșii (anemie) și a plachetelor sanguine.
Pacientele mai pot acuza dureri abdominale, senzația de gust neobișnuit, constipație sau diaree, scăderea poftei de mâncare.
Noul medicament mai poate fi asociat cu riscuri grave cum ar fi probleme la nivelul măduvei spinării (sindromul mielodisplazie), o formă de cancer al sângelui numit leucemie mieloidă acută.
De asemenea, medicamentul poate avea conscințe deloc neglijabile asupra fătului.