"Asta înseamnă, în termeni mai simpli poate, că peste 600.000 de români iau în fiecare zi antibiotice sau, altfel spus, că într-un an de zile media este de cam 12 zile de tratament antibiotic pentru fiecare concetăţean al nostru. Potrivit rapoartelor internaţionale, jumătate dintre prescrieri nu sunt necesare sau sunt eronate", a precizat prof. dr. Gabriel Popescu, medic la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, atrage atenţia că abuzul de antibiotice are consecinţe grave.
"Tratamente pentru boli grave, cum ar fi marile arsuri, tratamente pentru transplantul de organe, chimioterapia sau îngrijirea prematurilor riscă să devină fie greu de realizat, fie, pur şi simplu, imposibil de realizat. Totul din cauza creşterii rezistenţei la antibiotice a bacteriilor periculoase, care pot infecta aceşti pacienţi”, subliniază ministrul Voiculescu.
La lansarea acestei campanii, ministrul Voiculescu a avertizat că „peste 90% din consumul de antibiotice are loc în afara spitalului, pentru infecţii tratate la domiciliu. Pe de o parte, pacienţii şi familiile lor solicită în mod expres medicilor să le prescrie antibiotice sau farmacistului să li se elibereze aceste antibiotice fără prescripţie medicală. Pe de altă parte, prescriptorii recomandă antibiotice inutile, din mai multe motive: fie din lipsa informaţiilor medicale actualizate, fie la presiunea pacientului sau a familiei, fie din cauza persuasiunii companiilor farma, fie din teama de a nu greşi, teama de a fi culpabili dacă nu le prescriu. Dacă nu se vor lua măsuri energice, estimările arată că, în anul 2050, în toată lumea se vor înregistra cel puţin 10 milioane de decese produse de infecţii cu germeni rezistenţi", a accentuat ministrul Voiculescu.