Cambodgia: O fetiță a murit de gripă aviară, OMS face apel la vigilență

23 Feb 2023
Cambodgia: O fetiță a murit de gripă aviară, OMS face apel la vigilență

O fetiță de unsprezece ani a murit după ce a contractat gripa aviară, au anunțat autoritățile sanitare din Cambodgia, unde este primul deces din 2014 legat de această boală a animalelor care se transmite rar la om, scrie Le Figaro

Fata, din provincia Prey Veng (sud-est), s-a îmbolnăvit pe 16 februarie, cu simptome de febră, tuse și gât uscat, a anunțat miercuri agenția guvernamentală de monitorizare a sănătății (CDCD). Ea a murit apoi la un spital de copii din capitala Phnom Penh, potrivit sursei oficiale, care nu precizează ziua. Ea a fost „pozitivă pentru H5N1”, o tulpină de gripă aviară care este foarte contagioasă la păsări, a descoperit CDCD.

Apel la vigilență

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut apel la vigilență, la începutul lunii februarie, în fața riscului de transmitere a gripei aviare la mamifere, după cazuri depistate la vulpi, vidre sau lei de mare. Dar exemplele de ființe umane infectate rămân rare, cu 868 de cazuri confirmate de H5N1 în ultimii douăzeci de ani, pentru 457 de decese, conform OMS.

În Cambodgia, între 2015 și 2022, nu au fost înregistrate cazuri la om, potrivit agenției ONU, față de 30 de decese între 2010 și 2014. Gripa aviară se poate transmite în cazul contactului cu păsările. De la sfârșitul anului 2021, Europa se confruntă cu cea mai gravă epizootie de gripă aviară, care circulă și pe continentul american. Acest lucru a dus la sacrificarea a zeci de milioane de păsări domestice în întreaga lume, dintre care multe poartă tulpina H5N1.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră