Vitamina D ne protejeaza oasele, dantura si ajuta sistemul imun sa lupte cu diabetul tip I

24 Mai 2015
Vitamina D ne protejeaza oasele, dantura si ajuta sistemul imun sa lupte cu diabetul tip I
Calciferol sau vitamina D constituie un grup de micronutrienti.
Vitamina D exista sub doua forme : D2 si D3.
Pestele gras (somon, sardine, morun etc.), oul sunt surse de vitamina D.
Dar din alimente beneficiem doar de cantitati mici de vitamina D. Asadar, nu putem sa ne bazam doar pe alimentatie pentru un aport suficient de vitamina D.
De exemplu, ar trebuie sa mancam cam 20 de oua pe zi pentru a ajunge la cantitatea de vitamina D recomandata. Sursa cea mai buna de vitamina D se afla chiar in pielea noastra, care o produce sub actiunea razelor ultraviolete (UV). Asadar, aportul de vitamina D depinde in special de zilele insorite si de expunerea – moderata, dar constanta -  la soare.
De aceea,  se recomanda sa faceti mai multe activitati in aer liber, se precizeaza intr-un raport al Academiei Nationale de Medicina din Franta.
Chiar daca nu exista un consens, totusi majoritatea oamenilor de stiinta sunt de acord ca expunerea bratelor si picioarelor intre 5 si 20 de minute de doua ori pe saptamana, intre orele 10 :00 si 15 :00 ar fi suficient pentru a acumula cantitatea necesara de vitamina D.
Astfel, vom reusi sa ne protejeam oasele, inclusiv dantura. Odata ce a patruns in sange, vitamina D faciliteaza absorbtia calciului. Ea se va fixa pe oase si le va proteja de osteoporoza.
Pe langa beneficiile extrem de importante asupra sistemului osos, vitamina D are, de asemenea, un rol decisiv in intarirea sistemului imun si, deci, in castigarea luptei cu infectiile.
Totodata, asa cum o demonstreaza numeroase studii, vitamina D ne ajuta in lupta contra bolilor cardiovasculare sau auto-imune, cum este diabetul tip I.
Evident, fiecare dintre noi trebuie sa consulte medicul, care va stabili cat timp si cum trebuie sa va asigurati necesarul de vitamina D. Si in nici un caz sa nu va indopati cu suplimente alimentare sau sa alegeti bronzul artificial, despre care absolut toti specialistii spun ca este o cauza a cancerelor de piele. In concluzie, profitati de soare, evident, cu masura!

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră