Virusul rujeolei poate slabi sistemul imun al copiilor o perioada de trei ani, dupa vindecarea bolii, si nu intre 1 si 2 luni, cum stiam pana acum, demonstreaza un studiu realizat la Universitatea Princeton (SUA), insistand asupra importantei vaccinarii copiilor contra rujeolei.
Cercetatorii au examinat mortalitatea in cazul copiilor cu varste intre 1 si 9 ani din Europa si a copiilor intre 1 si 14 ani din Statele Unit, in perioada ce precede vaccinarea contra rujeolei si dupa. Studiul a evidentiat ca reducerea incidentei rujeolei datorita vaccinarii copiilor a atras dupa sine o reducere a mortalitatii ca urmare a altor boli infectioase, explica Bryan Grenfell, de la Universitatea Princeton.
"Noi stiam ca rujeola ataca memoria imunitara cu un efect imunosupresiv o perioada scurta, dar studiul nostru indica faptul ca acest efect de supresie a sistemului imun dureaza mai mult, explica Jessica Metcalf, profesor de ecologie si biologie la Universitatea Princeton, unul dintre autorii acestui studiu.Potrivit acestui studiu, publicat in revista Science, rujeola poate provoca o “amnezie” partiala a sistemului imun, acesta fiind impiedicat sa mai recunoasca agentii patogeni si sa lupte eficient contra bolilor infectioase generate. In timpul rujeolei, virusul ataca limfocitele T, celulele responsabile cu memoria imunitara contra bolilor.
Studiul cercetatorilor de la Universitatea Princeton arata ca, dupa aproximativ o luna de la trecerea rujeolei, celulele T se refac, dar, in loc sa protejeze contra infectiilor pe care inainte le tineau sub control, acum ele reactioneaza doar contra virusului rujeolic. Michale Mina, cercetator la Facultatea de Medicina a Universitatii Emory (Georgia), principalul autor al acestui studiu, spune ca vaccinarea contra rujeolei are efecte protectoare, care se extind si asupra altor boli infectoase.