Boala din cauza căreia mor patru români pe oră. Avertismentul specialiştilor

03 Iul 2019 | scris de M.C.
Boala din cauza căreia mor patru români pe oră. Avertismentul specialiştilor

România are cea mai mare mortalitate prin AVC (accident vascular cerebral) din Europa - 4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral.

Un număr de circa 61.500 de accidente vasculare cerebrale se înregistrează anual în România, cele mai multe dintre ele - 55.000 - fiind accidente ischemice.

Unul din 5 români care suferă un AVC moare în primele 30 de zile, iar unul din 3 rămâne imobilizat la pat, scrie hotnews.ro.

În Romania, accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate - 21,64% și dizabilitate - 11,34%, cu un cost anual pentru statul roman de aproximativ 657 milioane euro, dintre care 89% sunt costuri indirecte generate de susținerea pacienților care rămân cu sechele grave după un AVC.

Costul pentru tratarea unui pacient sunt între 5.000 si 10.000 de euro, iar costurile pentru sustinerea ulterioară a pacienților care rămân cu sechele sunt imense. 

Reprezentanții Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România au anunțat, marți, că este posibilă o reducere cu 10% a numărului de decese, în următorul an și jumătate.

În cadrul unei conferințe pe tema managementului multidisciplinar al infarctului cerebral, ce a avut loc marți la Palatul Parlamentului, reprezentanții Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională au subliniat impactul economic și social al certificării medicilor de radiologie intervențională, care ar putea duce la scăderea cu 10% a deceselor cauzate de AVC în urmatoarele 18 luni și un impact negativ în costurile sociale în următorii 3 ani, în conditiile în care finanțarea pentru AVC va fi în conformitate cu numărul pacienților.

"România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa! 4 romani mor in fiecare ora din cauza AVC", le-a amintit profesorul universitar doctor Gheorghe Iana participanților la conferință.

Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională propune ca în București să se creeze 5 centre care să asigure prin rotație garda permanentă pentru acoperirea urgențelor, iar centrele de la Târgu Mureș, Suceava și Timișoara să acopere momentan restul țării.

În următorii ani, vor fi necesare cel puțin încă 4 centre, distribuite în funcție de distribuția populației la nivel național.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat marţi că vor fi create patru centre de trombectomie mecanică, în condițiile în care rata de trombectomii în România este de 0,1%: "Vom crea patru centre de trombectomie mecanică. Funcţionează acum în Târgu Mureş, în Bucureşti şi avem medici pregătiţi şi echipamente în Suceava. Încă unul la Timişoara. Ne-a lipsit resursa umană. Neurologia intervenţională practic nu era definitivată ca şi competenţă în România. Am făcut-o în 2018. Avem 25 de medici pregătiţi în acest moment, avem şi finanţarea necesară pentru dotarea acestor patru centre pe care dorim să le creăm. Lucrurile au început destul de greu, merg bine în acest moment, nu suficient."

CREDIT FOTO: Image by Gerd Altmann from Pixabay 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră