Discuţia cu prof. dr. Coriu a plecat de la o idee avansată tot mai des, potrivită căreia, pe fondul creşterii speranţei de viaţă, suntem tot mai pândiţi de riscul de a ne îmbolnăvi de cancer. Nu-i chiar aşa!
"În legătură cu patologia oncologică şi vârsta, pot să vă spun cu certitudine că evoluţia cancerului este mult mai blândă şi în ritm lent. Rar vezi cancere agresive la persoanele în vârstă. Dar nu este demonstrată şi nu este susţinută ştiinţific existenţa unei legături între cancer şi vârstă.
Din experienţa proprie, dar şi cu argumente din literatura de specialitate, prof. dr. Daniel Coriu spune că, în leucemia acută limfoblastică - boală extrem de agresivă -, vârsta medie de manifestare a bolii este între 30 şi 40. În leucemia mieloidă, vârsta medie este 60 de ani, la fel în mielomul multiplu etc., iar în leucemia limfatică cronică, vârsta medie este 70 de ani.
Dacă îmbătrânim nu înseamnă că creşte rata cancerului, ci că boala are mai mult timp pentru a evolua, mai ales, aşa cum spuneam, la vârste înaintate cancerul are un ritm de dezvoltare mai scăzut, comparativ cu cel declanşat la tineri, explică prof. dr. Daniel Coriu.
Depistarea precoce
Ca în orice patologie, importantă este prevenirea şi depistarea precoce a bolii. Prof. dr. Anca Buzoianu, decanul facutăţii de medicină din cadrul UMF Iuliu Hatieganu din Cluj Napoca, atrage atenţia că, diagnosticat în stadii incipiente, cancerul este o boală care poate fi vindecată.
Din păcate, medicii atrag cu maximum de putere atenţia că, în România, una din cinci femei află că are cancer mamar abia atunci când boala este în stadiul II sau III, când şansele de vindecare scad, tratamentele sunt dificile şi mult prelungite. În privința cancerului ovarian, în majoritatea cazurilor, diagnosticarea se face într-un stadiu avansat, ceea ce explică de ce doar 45% dintre paciente au șansa de a supraviețui la cinci ani de la despistarea bolii, față de 89% la pacientele cu cancer la sân. Diagnosticarea în faze incipiente măreşte în mod considerabil şansele de supravieţuire atât în cancerele de sân, cât și în cel ovarian, iar impactul pe care îl au asupra calității vieții femeilor afectate este mai redus. Rata de supraviețuire poate ajunge la 80-90% în cazul cancerului de sân, respectiv 93% în cancerul de ovar, dacă boala este diagnosticată în stadiul I.