Un important om de știință a cerut miniștrilor din Marea Brutanie să interzică utilizarea nitriților în alimente, după ce cercetările au evidențiat riscul „clar” de a dezvolta cancer din consumul prea des de carne procesată, cum ar fi slănină și șuncă.
Studiul realizat de oamenii de știință de la Universitatea Queen din Belfast a constatat că șoarecii hrăniți cu o dietă cu carne procesată care conține substanțele chimice, care sunt folosite pentru a trata slănina și pentru a-i conferi culoarea roz distinctă, au dezvoltat cu 75% mai multe tumori canceroase decât șoarecii hrăniți cu carne de porc fără nitriți, anunță The Guardian.
De asemenea, a constatat că șoarecii hrăniți cu carne de porc tratată cu nitriți au dezvoltat cu 82% mai multe tumori în intestin decât grupul de control.
Printre cei care au condus studiul de cercetare, în care șoarecii au fost hrăniți cu o dietă de 15% carne procesată conținând nitriți, s-a numărat și profesorul Chris Elliott OBE, care a condus ancheta guvernului în scandalul cărnii de cal din 2013.
Elliot a cerut guvernului să își schimbe poziția cu privire la nitriții din carnea procesată, în lumina studiului. „Rezultatele acestui nou studiu fac riscul de cancer asociat cu carnea tratată cu nitriți și mai clar. Consumul zilnic de slănină și șuncă care conțin nitriți prezintă un risc foarte real pentru sănătatea publică.”
Studiul a constatat că șoarecii hrăniți cu o cantitate similară de carne de porc fără nitriți nu au avut o creștere a tumorilor, demonstrând în continuare că consumul de substanțe chimice a avut un impact substanțial asupra riscului de cancer.
Dr Brian Green, unul dintre autorii raportului, care este publicat în revista Nature, a spus: „Rezultatele studiului nostru arată în mod clar că nu toate cărnurile procesate prezintă același risc de cancer, iar consumul de carne procesată în cantitate mare dezvoltă tumorilor canceroase.”
Se crede că aproximativ 90% din cantitatea de bacon vândută în Marea Britanie conține nitriți, pe care studiile anterioare de cercetare i-au pus în legătură cu dezvoltarea cancerului de intestin, de sân și de prostată. Substanța chimică este folosită și în unele produse continentale din carne, cum ar fi cârnații de frankfurter.
Deși o dietă cu 15% carne procesată care conține nitriți este un aport relativ mare, cercetătorii au sugerat că descoperirile lor au arătat că și consumul de cantități mai mici ar putea crește riscul de cancer.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a publicat recent un proiect de aviz actualizat care sugera că nivelurile de nitriți din alimente ar putea indica o problemă de sănătate.
Între timp, guvernul francez s-a angajat să elimine utilizarea nitriților în producția de alimente acolo unde este posibil, în urma publicării unui studiu de către agenția națională de sănătate, în iulie, care a concluzionat că substanțele chimice cresc riscul de cancer.
Elliot, care face parte dintr-un grup de oameni de știință, deputați și colegi, care îndeamnă miniștrii britanici să interzică utilizarea substanțelor chimice în carnea procesată, a adăugat: „Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și guvernul francez urmăresc faptele. Este timpul să facă și guvernul Marii Britanii.”
Un alt membru al grupului care a cerut o interdicție, deputatul conservator Daniel Poulter, fost ministru al Sănătății sub conducerea lui David Cameron, care este și medic practicant al NHS, a adăugat: „În vreme ce NHS se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare, în special pentru tratamentul cancerului, prevenirea a avut nu a fost niciodată mai vitală pentru sistemul nostru de sănătate.
„Îndemn miniștrii să revizuiască cele mai recente dovezi privind nitriții și să acționeze acum în fața acestui potențial risc pentru sănătate.”
Purtătorul de cuvânt al SNP pentru sănătate și îngrijire, Martyn Day, a declarat: „Prin respingerea legislației care interzice acești nitriți potențial periculoși, guvernul Regatului Unit nu își ține promisiunea de a menține standarde alimentare ridicate după Brexit.
Rick Mumford, șeful departamentului de știință, dovezi și cercetare la Agenția pentru Standarde Alimentare, a declarat că noul studiu va fi evaluat.
„Nitrații sunt conservanți importanți care împiedică creșterea organismelor dăunătoare, în special a bacteriilor responsabile de botulism – care pot pune viața în pericol”, a spus el. „Sunt reglementate ca aditivi alimentari și, înainte de autorizare, trebuie să treacă o evaluare solidă a siguranței. Din cauza posibilei legături dintre consumul prea multă de carne roșie și procesată și cancerul intestinal, guvernul recomandă limitarea consumului acestor produse la 70 g pe zi.”
Nitriții au fost identificați de Organizația Mondială a Sănătății drept cauza a 32.000 de cazuri de cancer intestinal pe an.