De-a lungul Austriei străzile sunt pline de viață cu sunete de tobe și clopote de vaci. De când guvernul austriac a anunțat obligatia de vaccinare în noiembrie 2021, iar cei care refuza vaccinurile urmând să se confrunte cu amenzi, potențiale falimente și posibile pedepse cu închisoarea, demonstrațiile împotriva măsurilor propuse nu au încetat.
Thousands demonstrate in Graz, Austria, against vaccine mandate for all Austrians over 18 years oldhttps://t.co/JRDQBxcqTc pic.twitter.com/ev1MK3w8Zb
— Jane Burgermeister (@JaneBurgermeis2) January 23, 2022
Temerile oamenilor sunt justificate. Cu doar câteva zile înainte ca obligația de vaccinare să fie dezvăluită, autoritățile și-au intensificat războiul împotriva celor nevaccinați, anunțând că va fi introdusă o nouă izolare – dar că se va aplica doar persoanelor parțial vaccinate și nevaccinate. În timp ce aceste măsuri au durat doar puțin timp înainte ca Omicron să intre în scenă și întreaga țară să fie cufundată în a patra sa perioadă de carantină la mijlocul lunii decembrie, guvernul a anunțat că restricțiile vor fi ridicate dar numai pentru cei complet vaccinați.
În timp ce sabia „obligației vaccinului” atârnă precar deasupra capului lor înainte ca măsura să fie introdusă la 1 februarie, marea minoritate de persoane nevaccinate a Austriei e în esență incapabilă să participe la societate. În timp ce cei vaccinați sunt liberi să se plimbe după bunul plac, deși doar cu documentele adecvate, singurele locuri fizice pe care nevaccinații le pot vizita sunt băncile, magazinele alimentare și farmaciile.
Li se interzice accesul în toate celelalte magazine, afaceri, teatre, restaurante, baruri, muzee. Lista este deprimantă. Fiecare vitrină are acum un semn care îi avertizează pe cei care nu au avut vaccinul că trebuie să stea afară. Unele magazine dublează umilința invitând clienții „nevaccinați” să sune și să aștepte până când pot fi serviți – afară – în Austria, iarna.
Privind la cifrele internaționale, nu este evident de ce liderii Austriei au ales acum aceste măsuri extreme. Țara nu se descurcă nici mai bine, nici mai rău decât vecinii săi în ceea ce privește procentul de total vaccinați sau decese la 100.000 de oameni. Media UE pentru absorbția totală a vaccinului este de 69 la sută; pentru Austria este de 70% conform Centrului European pentru Controlul Bolilor .
Dar, între timp, mașina statului continuă să macine. Într-o noua întorsătură keynesiană, guvernul intenționează să deschidă robinetele de cheltuieli pentru a se asigura că planul de obligație al vaccinului merge înainte. Și sute de noi poziții în serviciul public sunt create pentru a gestiona acest nou aparat.
După cum explică Die Krone Zeitung, un cotidian național, „ va fi mult de lucru pentru toți”, iar în următorii doi ani „va fi nevoie de mult mai mult personal” – guvernul așteptând să emită 1,8 milioane de amenzi pentru cei nevaccinați doar în 2022.
Când îi excludeți pe cei sub 14 ani, care sunt excluși din punct de vedere legal de la amendă, autoritățile austriece vor trebui să amendeze o proporție substanțială din populația țării care nu este complet vaccinată. Amenzile încep de la 600 de euro, dar vor crește la 3.600 de euro. Guvernul a spus că amenzile nu ar trebui să fie date doar o singură dată și pot continua să fie aplicate persoanelor care nu se conformează.
Cele nouă state regionale care alcătuiesc Republica Federală Austriacă recrutează, de asemenea, înainte de lansarea obligatiei vaccinului. De exemplu, Salzburger Nachrichten , un ziar regional, raportează că guvernul său regional dorește „să recruteze ofițeri de poliție pensionari pentru a realiza controale Covid”. Criterii: solicitanții nu trebuie să aibă mai mult de 70 de ani și să fi fost anterior activi în domeniu. Într-o țară îmbătrânită, se pare că politicienii au găsit o modalitate inteligentă de a-și plăti baza de vot pentru a hărțui tinerii.
Poate pentru a face totul mai puțin dezagreabil, administrația promite că în acest moment „ nu se are în vedere constrângerea fizică ”, iar amenzile nu vor „fi transformate într-o pedeapsă privativă de libertate”, deși spusese contrariul în urmă cu doar câteva săptămâni .
Dar, într-o escaladare surprinzătoare, Partidul Socialist din Austria (SPO), unul dintre cele două partide mari ale țării, cere celor nevaccinați să-și piardă locurile de muncă, precum și dreptul la indemnizații de șomaj și asistență socială la Viena. Pe scurt, există o mulțime solicitari către guvern să-și revizuiască ideea de a-i întemnița pe cei care nu pot sau nu vor să plătească.
Pe măsură ce fiecare zi aduce Austria mai aproape de termenul limită al obligatiei de vaccinare de 1 februarie, murmurele de speranță nuanțate de disperare galopează printre rândurile iredentiștilor. Un expert de aici spune că Omicron ar putea face obligatia inutila; un raport de acolo spune despre dificultăți tehnice care ar putea întârzia suspendarea execuției. În cel mai scurt timp, însă, politicienii se ridică pentru a zdrobi aceste speranțe. Nimic nu va sta în calea obligației de vaccin.
Austria moving towards a vaccine mandate. Wonder how many other countries will follow? https://t.co/Ac5LLCk5TV
— Tom Isaacson (@parsley72) January 22, 2022
Demonstrațiile excepțional de mari care șerpuiesc acum regulat pe străzile orașelor ale capitalelor de stat ale Austriei nu vor opri obligația. Nici numărul uluitor și în creștere (în prezent peste 108.000) de mesaje individuale scrise de cetățenii preocupați parlamentarilor lor; nici faptul ca ministrul constituțional Karoline Edtstadler a recunoscut că introducerea „vaccinării generale obligatorii încalcă în mod natural drepturile fundamentale ”.
Deja în Austria o persoană trebuie să-și arate „hârtiile” oricui le solicită fie în magazine, teatre, restaurante, baruri și multe altele, indiferent de statutul său de vaccinare. Fiecare interacțiune cu o terță parte este acum oficială.
Statul se impune atât celor vaccinați, cât și celor nevaccinați, în timp ce libertățile ambilor sunt călcate în picioare. Conformarea este acum singurul joc în oraș.
După cum mi-a scris un un comentariu în TheSpectator în urmă cu câteva zile: „Sunt îngrozit. Și sunt în mod special îngrozit de cât de puțini oameni sunt îngroziți."
Văzută din vârful dealurilor austriece, Anglia pare din ce în ce mai sănătoasă. Și asta vă spune cât de nebunești devin lucrurile pe continent
Sursa : The Spectator