Consumul frecvent de băuturi care conțin îndulcitori artificiali, edulcoranți, ar putea contribui la mărirea riscului de accident vascular cerebral (AVC) și demență, transmite site-ul passionsante.be.
Studiul publicat în revista Stroke este supervizat de American Heart Association – Asociația de cardiologie din SUA.
O echipă de la Universitatea din Miami a examinat datele medicale aparținând unui grup de aproximativ de 4.000 de persoane: două treimi cu AVC (cu vârste de peste 45 de ani), o treime cu demență (cu vârste peste 60 de ani).
Participanții la studiu au răspuns unui set de întrebări privind obiceiurile lor legate de alimentație. Apoi, ei au fost monitorizați timp de șase ani. Cercetătorii au ținut seama de anumiți parametri: vârsta, dacă suferă de diabet sau prezintă gene asociate cu riscul de Alzheimer.
Faptul că au consumat, chiar mai puțin de o doză zilnic, băuturi îndulcite artificial ar fi asociat cu o creștere de trei ori a posibilității apariției unui AVC sau a demenței, comparativ cu un consum inferior, de exemplu, o dată pe săptămână, susține acest studiu. Totuși, nu se precizează dacă această legătură – băuturi îndulcite artificial și AVC, demență – se modifică în funcție de tipul edulcorantului.