Înlocuitorii chimici ai zahărului măresc cu 30% pofta de mâncare

18 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Înlocuitorii chimici ai zahărului măresc cu 30% pofta de mâncare


Cercetătorii de la Universitatea din Sydney avertizează asupra consecințelor edulcoranților de sinteză asupra creierului omului și animalului. Aceste substanțe chimice, folosite ca aditivi alimentari pentru îndulcirea unor alimente, au consecințe nefaste: hiperactivitate, insomnie, intoleranță la glucoză, creșterea apetitului etc.

Sucraloza (E955) este un înlocuitor al zahărului fără nutrienți și calorii, care se găsește în majoritatea dulciurilor din comerț. Din categoria edulcoranților mai fac parte aspartamul, neotam, alitam, cilcamat, zaharina.

Cercetătorii australieni au analizat ce se întâmplă în cazul persoanelor care au consumat alimente îndulcite cu aceste substanțe cel puțin cinci zile.

Rezultatele au indicat că expunerea cronică la edulcoranți mărește riscul de hiperactivitate, insomnie, intolerență la glucoză, creșterea poftei de mâncare etc.

Cercetătorii australieni au observat că aceste substanțe, folosite în locul zahărului, modifică modul în care creierul percepe gustul dulce la nivelul centrilor specializați, stimulând nevoia de a mânca mai mult. Este ca și cum creierul ar transmite că nu s-a săturat și că are nevoie de mai mult și mai dulce.

Atunci când consumăm zahăr natural, adevărat, creierul secretă dopamină și în sânge crește nivelul glucozei, ceea ce corespunde unei noi stimulări de secretare de dopamină.

În cazul edulcoranților, dopamina produce o senzație de plăcere, dar secretarea de dopamină nu se mai produce pentru că edulcorantul fără zahăr nu are acțiune asupra glicemiei. În consecință, organismul va cere un un plus de calorii, în compensație.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră