Apneea este o întrerupere temporară a respirației. În timpul somnului, scade ritmul respirației și al inimii, iar presiunea sanguină și temperatura corpului se modifică. Persoanele care suferă de apnee în somn se opresc din respirat în mod repetat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde și un minut sau chiar mai mult.
Acest sindrom este mai frecvent la persoanele obeze, suferinde de diabet tip II. În plus, este alterată calitatea somnului, mărind riscul de tulburări cardiovasculare. Pacienții se simt adesea extrem de obosiți și somnolenți în timpul zilei, au capacitatea de concentrare și performanța mult diminuate.
Profesorul Mark Evans și echipa lui de la Centrul de fiziologie integrată Edimbourg (Scoția) au descoperit la rozătoarele sănătoase rolul unei enzime care reglează metabolismul, numită AMPK, scrie doctissimo. Când această enzimă este slăbită, apar simptome specifice apneei în somn.
Această descoperire deschide calea spre un nou medicament care, imitând acțiunea enzimei AMPK, ar putea trata insuficiența respiratorie, specifică apeneei în somn. Tratamentul ar putea fi folosit și de persoanele sănătoase care se află și dorm în zone aflate la altitudine.
În prezent, tratamentele indicate pacienților cu apnee în somn sunt masca așezată pe nas în timpul nopții, branșată la un aparat cu curent electric, care trimite aer sub presiune, pentru a ridica obstacolul creat la nivelul gâtului.
O altă opțiune este proteza dentară, care deplasează maxilarul inferior înainte, antrenând, totodată, limba, pentru a permite aerului să treacă și să ajungă în gât. Dar această metodă prezintă riscul de a provoca, în timp, deplasarea dinților.