Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a reacţionat prompt, ca de fiecare dată, adresând, azi, o scrisoarea deschisă Ministerului Sănătăţii, CNAS şi Avocatului Poporului. Vezi aici textul integral.
Prin această Scrisoare, “condamnăm cu fermitate lipsa de responsabilitate a decidenților în gestionarea problemelor cu care se confruntă pacienții români. În același timp, prezentăm situația gravă în care ne aflăm. Suntem privați în mod intenționat de dreptul la viață, drept garantat de Constituția României și de legile internaționale, atât prin factorul birocratic, cât și prin lipsa de interes manifestată de autorități. Vă solicităm, în mod expres, să dați curs acestui document, să luați atitudine pentru ca pacienții români să nu mai moară din cauza nepăsării. Vă aducem la cunoștință faptul că APCR a reluat procesele în instanță împotriva autorităților responsabile cu domeniul sănătății pentru pacienții care nu au alternativă terapeutică și care au indicație de la medicul curant în acest sens, in contextul in care lista de medicamente compensate si gratuite nu este actualizata din motive birocratice”, subliniază Cezar Irimia, preşedintele APCR. al Scrisorii Deschise adresate Ministerului
De ce a murit domnul Niţă?
De asemenea, APCR a întocmit un inventar al cauzelor pentru care a murit domnul Niţă şi cu care se confruntă dramatic numeroşi români bolnavi.
Pacienții mor din cauza neglijenței unor funcționari din Ministerul Sănătății, CNAS și Guvernul României care, prin încălcarea legislației, nu actualizează în timp util lista medicamentelor compensate.
De exemplu, domnul Niță a fost un pacient bolnav de leucemie mieloidă cronică. El a intentat acțiune în justiție pentru a obține medicamentul vital de care avea nevoie. Auzise că și alți pacienți și-au câștigat în instanță dreptul la viață și s-a hotărât să încerce dar, din păcate, pentru el a fost prea târziu: la 14 iulie a decedat.
De ce a murit domnul Niță?
- Desigur, domnul Niță a murit din cauza bolii, dar și din cauza nepăsării Statului român.
- Domnul Niță a murit pentru că nu a primit la timp medicamentul de care avea nevoie.
- Domnul Niță a murit pentru că, deși, încă din decembrie 2015, medicamentul de care avea nevoie a fost evaluat favorabil de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale pentru includerea necondiționată pe lista de compensate, nici până azi nu s-a elaborat o hotărâre de Guvern.
- Domnul Niță a murit din cauza birocrației: funcționari din minister, CNAS și Guvern au „uitat” să elaboreze un proiect de hotărâre de Guvern privind acest medicament.
- Domnul Niță a murit pentru că el nu este un veritabil cetățean cu drepturi, ci doar un număr în statisticile Statului român.
- Domnul Niță a murit pentru că niciun funcționar nu răspunde personal când „sistemul”, în ansamblul său, nu-și face treaba; în acest caz, răspunderea personală a acestora este „diluată” până la dispariție.
- Domnul Niță a murit pentru că Statul român nu respectă nici măcar deciziile propriei lui justiții. Instanțele de judecată au dat dreptate celor 165 de pacienți care au câștigat 17 procese dar, cu toate acestea, în continuare, domnul Niță a trebuit să dea în judecată Statul român să-și obțină medicamentul de care are nevoie.