Aceste produse chimice, cunoscute sub denumirea de esteri fosfatici, au legătură directă cu nivelul crescut al colesterolului, obezitate, dereglări hormonale și chiar cancer, scrie cnn.com.
Introduse pe piață în anii 60, aceste chimicale se degradează – dacă acest lucru se întâmplă - foarte lent în atmosferă.
”Cred că americanii ar trebui să fie îngrijorați de aceste produse chimice”, declară Susan M. Pinney, profesor la departamentul pentru sănătatea mediului de la Universitatea din Cincinnati. Pinney nu a participat la această nouă cercetare, dar opinează că nu a fost nevoie de prea mult timp pentru a înțelege care sunt efectele pe termen lung ale acestor toxine asupra sănătății.
”Aceste substanțe sunt componente organice folositoare”, spune Xindi Hu, doctorand la Harvard T. H Chan School of Public Health, autor al unui nou studiu. Termenul de ”folositor” înseamnă că aceste chimicale sunt folosite pentru a realiza materiale de ambalat hrană, cum ar fi cutii de pizza sau pungi pentru floricele de porumb, tigăi care să nu lipească alimentele, spume ignifuge etc.
Ca urmare a faptului că se află peste tot, aceste chimicale migrează în aer, în praful din case, în sol, pe suprafața apei și în cele din urmă ajung în apa de băut.
Problema lor este că rămân în organism multă vreme. Dacă unele chimicale pot fi eliminate în câteva ore, pentru a elimina măcar jumătate din cantitatea ingerată durează circa trei ani și jumătate, a explicat Pinney, cu referire la unul dintre produsele chimice pe care le-a studiat. Dacă omul este expus la așa ceva zilnic, substanța se va acumula în organism.
”Știm că aceste chimicale ajung să fie stocate în sânge, în ficat și în alte organe”, a declarat Pinney. Chiar dacă efectele asupra sănătății nu sunt ”uriașe”, modificări ale nivelului colesterolului și o declanșare timpurie a pubertății ar putea fi printre consecințele importante asupra sănătății, dacă devin prevalente la nivelul populației, ca întreg. În plus, nu toate efectele sunt cunoscute până la acest moment.
Pentru studiul lor, cercetătorii au examinat peste 36.000 de probe de apă colectate de Agenția de Protecție a Mediului, între 2013 și 2015.
Studiul arată că 16,5 milioane de americani au unul până la șase tipuri de chimicale în apa de băut la un nivel de sau peste maximul limitei. Cel mai mare nivel se înregistra în zone aflate lângă baze militare, uzine de tratare sau zone industriale.