Dr. Simona Tivadar, medic primar în diabet, boli de nutriție şi metabolism, demontează cu argumente concluziile studiului canadian.
În primul rând, dr. Tivadar pledează pentru efectuarea, zilnic, de exerciţii fizice pentru că muşchii, trebuie pur şi simplu, mişcaţi. De asemenea, dr. Tivadar ar dori să afle cum au stabilit specialiştii din Canada faptul că resveratrolul are efecte similare asupra muşchilor şi a inimii ca gimnastica, de exemplu.
Dr. Tivadar ne prescrie o reţetă cu care este convinsă că nu dăm greş: zilnic, cel puţin o oră de exerciţii fizice, de mişcare, de masaj, putem bea chiar şi un pahar de vin roşu (cu aprobarea medicului) sau cel mai bine, să mâncăm struguri, care conţin resveratrol.
Domnia sa spune că studii de dată recentă au ajuns la concluzii care mai reduc din beneficiile cu care a fost asociat reserveratrolul.
De exemplu, un studiu publicat în JAMA Internal Medicine subliniază că resveratrolul singur nu are efecte miraculoase asupra sănătăţii. Acum, trebuie să ştim că surse de resveratrol sunt, pe lângă struguri şi vinul roşu, sunt ciocolata şi fructele de pădure. Dar efectul pozitiv nu s-ar datora exclusiv resveratrolului pe care îl conţin, ci şi bioflavonoidelor, care au acţiune antiinflamatorie şi previn formarea cheagurilor de sânge.
Pe de altă parte, pe principiul prea mult bine poate fi duşmanul binelui, şi excesul de antioxidanţi poate fi dăunător. Asta înseamnă că alimentaţia trebuie să fie echilibrată nutriţional, că trebuie să facem mişcare şi să consultăm medicul înainte de a lua suplimente alimentare.