Folosirea medicamentelor contra arsurilor de stomac de către femeile însărcinate ar putea mări riscul ca acestea să aducă pe lume bebeluși cu probleme de astm, averizează un studiu de dată recentă. Totuși, el a fost primit cu prudență de mai mulți experți, care consideră că este prematur să li se ceară femeilor însărcinate să renunțe la tratament, scrie site-ul doctissimo.
De altfel, dr. Samantha Walker, directorul de cercetare a astmului din Regatul Unit, a reacționat, spunând că este foarte important de subliniat că acest studiu este într-un stadiu preliminar și că femeile însărcinate trebuie să continue să folosească medicamentele de care au nevoie, evident sub control medical.
Acest studiu se înscrie în seria altor studii care avertizau că folosirea medicamentelor antiacide în timpul sarcinii ar putea crește riscul de alergii la bebeluși, prin acțiunea lor asupra sistemului imunitar, fără o demonstrație de tipul cauză-efect. Cercetătorii de la Universitatea Edimbourg au analizat opt studii, totalizând 1,3 milioane de copii în privința medicamentelor care le-au fost prescrise. Ei au descoperit că bebelușii aduși pe lume de mame care au folosit medicamente antiacide în timpul sarcinii erau mai susceptibili de a avea nevoie de tratament contra astmului, sublinaiză studiul publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology. Sunt două mari categorii de medicamente destinate luptei contra acidității gastrice: inhibitori de pompă de protoni (IPP) și anti-histaminice H2. Arsurile în zona stomacului sunt foarte frecvente în cazul femeilor însărcinate. Ele se manifestă prin senzația de vărsături, prin refluxul conținutului acid din stomac în esofag. Potrivit studiului, copiii cu mame care au luat anti-acide în timpul sarcinii erau cu 30% mai mulți consultați de medicul specialist pentru că prezentau simptome de astm. Profesorul Aziz Sheikh de la Universitatea Edimbourg, care a coordonat acest studiu, recunoaște, totuși, că nu se poate dovedi că antiacidele sunt la originea astmului. Pentru profesorul Jean Golding de la Universitatea Bristol, arsurile stomacale și nu medicamentele ar fi legate de astm. Pentru a putea ajunge la concluzii clare, ar trebui comparați cu copii născuți de femei care nu au luat aceste medicamente chiar atunci când ele aveau arsuri stomacale, precizează prof. Golding. Un alt specialist, profesorul Seif Shaheen de la Universitatea Queen Mary din Londra susține că majoritatea studiilor analizate nu conțin nicio informație referitoare la obezitatea la femeia însărcionată, un factor important, legat și de agravarea arsurilor stomacale, dar și de riscul crescut de astm la bebeluși.