Aproximativ 47 de milioane de persoane, la nivel global, sunt afectate de o formă de demență. Este o cifră care ar putea exploda și ajunge la 131,5 milioane până în 2050, potrivit Alzheimer's Disease International. Potrivit specialiștilor acumularea unei anumite proteine - proteină numită tau - în creier provoacă degenerescențe neuronale, cum este maladia Alzheimer.
Ritmul de atrofiere a creierului, încetinit
Cercetătorii canadieni au efectuat un test clinic pe un grup de 891 de pacienți bănuiți că sunt afectați de maladia Alzheimer. Unii dintre aceștia făceau tratamente cu medicamente, altele nu. Cercetătorii au descoperit că grupul mic de pacienți cărora li s-a administrat medicamentul experimental, fără a lua alte medicamente înainte, prezentau un ritm de atrofiere a creierului în mod considerabil încetinit.
Rezultatele arată că la pacienții care au beneficiat numai de LMTM s-a constatat o scădere a ritmului de atrofiere a creierului mai importantă, comparativ cu pacienții cărora li s-a asociat LMTM cu alte tratamente folosite în prezent, a precizat profesorul Serge Gauthier, principalul autor al studiului și profesor de neurologie la Universitatea Mc Gill din Canada, citat de site-ul topsante.
Totuși, experții au manifestat prudență, deoarece, deocamdată, doar un mic grup a primit noul medicament experimental, adică monoterapie.
Așadar, sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine modul în care funcționează acest medicament experimental și a verifica efectele secundare ale acestuia.