Un nou tratament pentru pacienţii cu Alzheimer

01 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Un nou tratament pentru pacienţii cu Alzheimer


Aceasta este o descoperire dătătoare de speranţă pentru numeroase persoane afectate de Alzheimer, consideră autorii ei, cercetători de la Universitatea din Zurich.
Studiul a fost primit cu prudenţă de mulţi experţi care au ţinut să sublinieze că a fost efectuat pe un număr limitat de pacienţi şi că rezultatele trebuie confirmate de teste clinice mai importante şi derulate perioade mai lungi.

Între octombrie 2012 şi ianuarie 2015, 125 de pacienţi cu o formă precoce de Alzheimer sau predemenţă – nu dezvoltă simptome – au fost trataţi fie cu placebo, fie cu anticorp monoclonal aducanumab, precizează autorii studiului publicat, săptămâna această, în revista Nature. Efectul acestui anticorp este impresionantă, spune profesorul Roger Nitsch, de la Institutul de Medicină Regenerativă al Universităţii din Zurich.

După un an, la pacienţii care au luat doze mai ridicate din acest medicament s-a observat o reducere semnificativă a plăcilor de amiloid de la nivelul creierului şi o stabilizare a declinului cognitiv, comprativ cu pacienţii cu placebo.

Acumularea de fragmente din proteina beta-amiloidă în creier – care scurtcircuitează comunicarea normală între neuroni – este o particularitate a maladiei Alzheimer, degenerescenţă incurabilă a creierului de care suferă, la nivel global, în prezent, aproximativ 30 de milioane de persoane.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră