Concluziile studiului indică faptul că indicele de masă corporală (IMC), procentul de grăsime corporală şi consumul energetic nu sunt indicatori predictibili, semnificativi pentru durata somnului.
Totuşi, studiul relevă faptul că somnul persoanelor adulte şi supraponderale sau suferinde de obezitate nu asigură refacerea ca în cazul persoanelor normoponderale.
În cazul persoanelor care au probleme cu greutatea corpului, faza somnului REM a mişcării oculare rapide (REM - rapid eye movement), caracterizată prin frecvenţa cardiacă şi o respiraţie mai rapidă, prin apariţia viselor este prelungită în detrimentul celorlalte etape ale somnului.
Fiecare persoana are pe parcursul unei nopţi în care doarme, între 3 şi 5 perioade de somn REM. Ele apar la intervale de 1-2 ore şi variază ca durată. Un episod de somn REM poate dura între 5 minute şi o oră. Din durata totală a unui somn, aproximativ 20% reprezintă stadiul REM de somn.
Somnul REM este caracterizat de prezenţa unor unde rapide şi de joasă tensiune ale creierului care pot fi detectate în urma unei encefalograme, dar şi de schimbări fiziologice de genul: relaxarea muşchilor, bătăi neregulate ale inimii, ritm de respiraţie accelerat etc.
Proteinele schimbă calitatea somnului
Cercetătorii au mai observat că mărirea aportului de proteine scurtează faza a 2 a somnului, atunci când ritmul cardiac şi respiraţia sunt relativ normale, când temperatura corpului scade uşor, şi creşte durata somnului paradoxal.