Spray-ul nazal care reduce durerile din timpul nașterii

23 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Spray-ul nazal care reduce durerile din timpul nașterii

Pare o soluție bizară, dar cercetătorii australieni au constatat că acest spray este la fel de eficient ca injecțiile cu petidină, analgezic administrat în timpul nașterii. Petidina este un analgezic opioid cu acțiune rapidă, folosit în terapia durerilor moderate și severe.

Mai puține efecte secundare pentru mamă și copil
Cercetătorii au monitorizat 156 de femei din două spitale. Cele carea au beneficiat de fentanil (80%) au declarat că sunt dipsuse să folosească această substanță în cazul unei noi sarcini.

Noua metodă este asociată cu avantaje importante pentru mamă: mai puțină greață, diminuarea considerabilă a durerii în timpul nașterii și a dificultăților legate de alăptare. De asemenea, mama este mai încrezătoare și mai aptă de a-și îngriji bebelușul fără ajutor suplimentar.

Petidina este folosită pentru terapia durerii încă din 1940, spune Julie Fleet. Dar această substanță are și numeroase efecte secundare. Comparativ cu fentanil, petidina se convertește în organism într-o altă substanță activă, care persistă în corpul bebelușului aproximativ trei luni, cu riscul de a-i provoca probleme respiratorii, somnolență, iritare, spune Julie Fleet.

Fentanilul nu se transformă în același mod și este eliminat în 2-7 ore, fără a avea efecte negative asupra bebelușului, mai precizează Julie Fleet. Fentanilul, administrat prin spray nazal, nu elimină complet durerea (comparativ cu anestezia peridurală care o blochează total). Astfel, femeile care vor pot să simtă totuși venirea pe lume a bebelușului.

Femeile pot să opteze pentru o soluția sau alta pentru calmarea durerilor. Ele pot să-și administreze singure doza de anestezic, fără a avea nevoie de supraveghere medicală, ceea ce le ajută să țină sub control durerea, fără intervenții suplimentare și injecții dureroase, subliniază cercetătoarea australiană.

Trebuie precizat că, deocamdată, este un studiu și că Julie Fleet își continuă cercetările în această direcție. Ea vrea să stabilească mai ales dacă  spray-ul nazal poate fi suficient sau dacă peridurala este necesară în continuare pentru reducerea totală a durerilor din timpul nașterii.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră