“Cercetătorii au arătat cu câţi ani ni se micşorează speranţa de viaţă în baza anumitor factori de risc”, notează revista BMC Magazine. Concluzia cercetătorilor este că fumatul consumă cei mai mulţi ani din viaţă. Un bărbat care fumează mai mult de zece ţigări pe zi pierde în medie 9,4 ani din viaţă. În cazul femeilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că ar fi vorba despre doar 7,3 ani.
Chiar şi un consum moderat de mai puţin de zece ţigări pe zi diminuează speranţa de viaţă cu aproape 5 ani. Pe lângă consumul de tutun, cei mai importanţi factori care ne diminuează speranţa de viaţă sunt surplusul de greutate, consumul excesiv de alcool şi alimentaţia nepotrivită, în special consumul de carne roşie.
Dacă vorbim de greutate, cercetătorii au luat în considerare coeficientul BMI (Body-Mass-Index) care se calculează prin raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii în metri. Dacă acest coeficient BMI depăseşte 30, se poate vorbi deja de obezitate.
Un BMI de peste 30 răpeşte 3,1 ani din viaţa bărbaţilor şi 3,2 din cea a femeilor. Există şi pericolul de la celălalt capăt al firului. Un BMI de sub 22,5 înseamnă deja subnutriţie şi aduce cu sine o scădere de 3,5 ani din viaţa bărbaţilor şi doar 2,1 în cazul femeilor. Studiul nu a stabilit diferenţe majore între persoanele foarte active sau mai puţin active şi o modificare a speranţei de viaţă.
Consumul excesiv de alcool, de la patru pahare în sus, răpeşte 3,1 ani din viaţa bărbaţilor. Consumul de carne roşie periclitează mai mult viaţa femeilor, decât pe cea a bărbaţilor. Astfel femeile pierd în medie 2,4 ani, în timp ce bărbaţii doar 1,4.
Nu puţine sunt cazurile de supraponderali, consumatori de carne roşie, tutun şi alcool. Într-o astfel de combinaţie, bărbaţii ajung să piardă până la 17 ani din viaţă, în timp ce femeile până la 13,9 ani.
Cea mai mare speranţă de viaţă a fost calculată în cazul nefumătorilor cu un BMI între 22,5 şi 24,9, care consumau puţin alcool, erau activi şi consumau puţină carne roşie, în schimb multe legume şi fructe. În cazul acestor persoane, la 40 de ani s-a calculat o speranţă de viaţă de încă 47,5 ani, în cazul bărbaţilor, şi alte 48,7 în cazul femeilor.
“Un bărbat care nu fumează, nu bea, are o greutate optimă şi nu consumă excesiv carne roşie are o medie de viaţă de 87 de ani. Dacă el fumează peste zece ţigări pe zi, bea mai mult de patru pahare de alcool, are un BMI de peste 30 şi consumă excesiv carne rosie va deceda în medie la 70 de ani.
Fumătorii şi consumatorii înrăiţi de alcool sunt conştienţi că îşi mănâncă ani din viaţă, însă au fost foarte surprinşi să afle că atât de mulţi ani. La vârsta de 70 de ani, jumătate dintre cei care au trăit nesănătos erau deja decedaţi, în cazul celor care au trăit sănătos procentul era de doar 10%”, scrie sursa citată.