Votul de învestitură pentru Cabinetul Cioloș a fost amânat pentru ora 12:30, după ce premierul desemnat a retras-o pe Cristina Guseth și l-a propus pe Mihai Selegean pentru funcția de ministru al Justiției. Înaintea votului, Vasile Dâncu și Mihai Selegean trebuie să fie audiați de comisiile de specialitate.
Lista miniștrilor care aşteaptă aprobarea Parlamentului:
Lazăr Comănescu (66 de ani) – Ministrul Afacerilor Externe
Din februarie 2015 este consilierul preşedintelui Klaus Iohannis pe probleme de politică externă. Doctor în relaţii internaţionale, Comănescu este fost ambasador al României în Germania şi fost ambasador al României la NATO. A lucrat în MAE din 1972 şi a mai fost ministru de Externe în 2008.
Vasile Dâncu (54 de ani) – vicepremier, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
Fost membru al PSD şi al “grupului de la Cluj” şi fost ministru al Informaţiilor Publice în Guvernul Năstase. A fost senator PSD de Cluj (2004-2008) şi consilier din umbră al lui Liviu Dragnea, Victor Ponta, Gabriel Oprea sau George Maior. Profesor de sociologie la Facultatea de Sociologie a Universitatii din Bucuresti şi profesor asociat la Academia de Informaţii a SRI.
Mihai Selegean (40 de ani) – Ministerul Justiţiei
A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea București (1997) și masterul Programul de Dreptul Afacerilor, la Universitatea Central Europeană din Budapesta.
Are experiență în administrația publică centrală fiind: consilier juridic stagiar la Ministerul Justiției, Direcția Agent Guvernamental, Integrare Europeană și Drepturile Omului (1997-1999); consilier juridic definitiv la Ministerul Justiției, Direcția Agent Guvernamental, Integrare Europeană și Drepturile Omului (2000-2003); șef serviciu Agent Guvernamental (apr. 2000 — mai 2001); consilier juridic, la Direcția Elaborare Acte Normative, Studii și Documentare, Ministerul Justiției (ian. — iun. 2004);.
În aprilie 2002 a susținut examenul de admiterea în Baroul București.
A fost conducător de dezbateri, la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Institutul Național al Magistraturii (începând cu sept. 2002).
A mai fost director de cabinet al ministrului Justiției (mai 2003 — iul. 2003) și director adjunct al Institutului Național al Magistraturii (iul. 2003 — ian. 2004).
Costin Grigore Borc (50 de ani) – vicepremier, Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului
Fost consilier al premierului Radu Vasile în guvernarea CDR. Timp de un an a fost secretarul personal al seniorului ţărănist Corneliu Coposu. Licenţiat în Inginerie Energetică în 1989 la Politehnica din Bucureşti, are un doctorat la Universitatea din Wiscounsin Madison, unde a fost timp de cinci ani asistent universitar.
Mihnea Motoc (49 de ani) – Ministerul Apărării Naţionale
În prezent este ambasadorul României în Marea Britanie. A fost ambasador al României la ONU şi a reprezentat România în Consiliul de Securitate al ONU. A condus reprezentanţa României la Comisia Europeană. Soţia sa, Iulia, este magistrat la CEDO.
Petre Tobă – Ministerul Afacerilor Interne
Din mai 2012 este inspector general al Poliţiei Române, funcţie cu rang de secretar de stat. Anul trecut, numele său a apărut în rechizitoriul DNA într-un dosar de trafic de influenţă în care au fost implicaţi fostul premier Victor Ponta şi baronul PSD Mehedinţi, Adrian Duicu. Este doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii al Universităţii Naţionale de Apărare Carol I.
Adrian Curaj (57 de ani) – Ministerul Educaţiei
Fost consultant al Băncii Mondiale, UNESCO şi Comisiei Europene pentru ştiinţă şi inovare. Din 2010 este directorul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii. Predă la Universitatea Politehnica din Bucuresti si SNSPA.
Patriciu Achimaș-Cadariu (39 de ani) – Ministerul Sănătăţii
Este directorul Institutului Oncologic "Ion Chiricuta" din Cluj-Napoca, din februarie 2012. Lucreaza din 2006 la institutul clujean ca medic primar de ginecologie oncologica si chirurgie oncologica. El i-a succedat in functia de director al Institutului Oncologic lui Alexandru Irimie, care a fost ales rector al UMF Cluj-Napoca.
De asemenea, este conferentiar universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, la departamentul de Chirurgie Oncologica.
Dan Mihai Costescu (46 de ani) – Ministerul Transporturilor
Din martie 2015 este director executiv (CEO) al CFR. În 1993 a absolvit Universitatea Politehnică din Bucureşti cu specializarea Material rulant de cale ferată. A fost directorul Autorităţii Feroviare din România.
Victor Grigorescu (39 de ani) – Ministerul Energiei
În prezent este membru în Consiliul de Administraţie al Electrica. Timp de trei ani a fost secretar al Reprezentanţei Permanente a României la UE. A fost expert în Ministerul Economiei în perioada fostului ministru Codruţ Sereş şi consilier al fostului ministru Răzvan Nicolescu. Este absolvent al Facultăţii de Drept la Universitatea din Bucureşti.
Aura Răducu – Ministerul Fondurilor Europene
Este expert în finanţări europene şi internaţionale al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Înainte de a lucra la BERD, a fost manager de program şi politici UE la Direcţia Generală Politici Regionale a Comisiei Europene.
Anca Paliu Dragu – Ministerul Finanţelor
Din anul 2013 este analist economic la Comisia Europeană. Timp de peste zece ani a lucrat la Biroul Regional al FMI pentru România şi Bulgaria. Licenţiată în Finanţe-Bănci la ASE şi în Politici Publice şi Integrare Europeană la SNSPA. A studiat Economie şi Afaceri Internaţionale la Universitatea George Washington şi este doctor în finanţe la ASE.
Achim Irimescu – Ministerul Agriculturii
În prezent este reprezentantul României în sectorul agricol la Reprezentanţa Permanentă a României de la Bruxelles. A fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în perioada 2012-2014. Doctor în economie agrară la ASE şi licenţiat al Politehnicii din Bucureşti la Facultatea de Tehnologie a Construcţiilor de Maşini.
Claudia Moarcaş Costea – Ministerul Muncii
Din 2012 este profesor universitar la Facultatea de Drept. A fost nominalizată la funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. A fost adjunct al Avocatului Poporului (2001-2002) şi secretar general adjunct în Ministerul Afacerilor Externe.
Violeta Alexandru (40 de ani) – Ministru delegat pentru consultare publică şi dialog social
În prezent este directorul ONG-ului Institutul pentru Politici Publice (IPP) recunoscut pentru activitatea sa în domenii precum reforma administratiei publice, transparenţa instituţiilor, integritatea aleşilor şi a funcţionarilor publici. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti.
Elisabeta Lipă (51 de ani) – Ministerul Tineretului
În prezent este preşedinte al Clubului Sportiv Dinamo, preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Este considerată cea mai bună canotoare a secolului XX şi deţine cinci medalii olimpice de aur la canotaj.
Cristiana Pasca Palmer – Ministerul Mediului
În prezent este şef de Unitate la Comisia Europeană în schimbări climatice, mediu resurse naturale. Implicată în mediul neguvernamental. Studii în străinătate.
Vlad Alexandrescu – Ministerul Culturii
A fost ambasador al României în Luxemburg în perioada în care Sibiul a obţinut titlul de capitală culturală europeană alături de Luxembrug. În prezent este profesor de limbi şi literaturi străine la Universitatea din Bucureşti.
Ioan Dragoş Tudorache – şeful Cancelariei premierului
De profesie jurist, a lucrat pentru ONU în Kosovo, iar în prezent lucrează la Comisia Europeană. Se va ocupa de organizarea strategică a aplicării programului guvernamental.
Marius Raul Bostan – Ministerul Comunicaţiilor
Are experienţă în sectorul privat în comunicaţii şi IT în calitate de membru în Consliliul de Administraţie la Romtelecom şi, în prezent, la Telekom România.
Dan Stoenescu – Ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni
Potrivit descrierii lui Dacian Cioloş, “este un tânăr diplomat” care lucrează în prezent în cadrul Ambasadei României de la Madrid, Spania.
Cristian Ciprian Bucur – Ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul
În prezent este şef de serviciu la Comisia Juridică în Parlamentul României. (Veronica Micu)