Preşedintele Iohannis a promulgat ieri o lege care bagă activitatea de aerofotografiere realizată cu echipamente digitale moderne sub umbrela securităţii naţionale. Ca urmare, pasionaţii de fotografie, care fac poze sau filmează cu aparate digitale moderne din drone, elicoptere, avioane, din balon sau cu ajutorul zmeelor trebuie să fie foarte atenţi să nu prindă în cadru “elemente cu relevanţă naţională”.
Elementul de declanşare a procesului de clasificare a imaginilor ca informaţii secret de stat şi aplicare a măsurilor de protecţie corespunzătoare este determinată de rezoluţia acestor imagini, determinată la rândul său de dimensiunea pixelului măsurată în teren, se arată în motivarea proiectului iniţiat de Guvern.
Conform Legii 182/2002, printre elementele cu relevanţă pentru siguranţa naţională ce pot fi surprinse în imagini luate de la înălţime se numără sistemele si planurile de alimentare cu energie electrica, energie termica, apa si alţi agenţi necesari funcţionarii obiectivelor clasificate secrete de stat, activităţile ştiinţifice, tehnologice sau economice si investiţiile care au legătura cu siguranţa naţionala ori cu apărarea naţionala sau prezintă importanţă deosebită pentru interesele economice şi tehnico-ştiinţifice ale României.
Prin actul normativ promulgat ieri, ce modifică Legea 182/2002 privind informaţiile clasificate, Guvernul a vrut să ţină pasul cu evoluţia tehnologiei. Deşi Legea 182/2002 includea la informaţii secret de stat înregistrările aeriene efectuate la scări de zbor mai mari de 1:20.000, pe care sunt reprezentate elementele de conţinut sau obiective clasificate secrete de stat, Executivul a ajuns la concluzia că scara de 1:20.000 este nerelevantă în cazul aerofotografierii cu camera fotogrammetrice digitale sau alte sisteme performante de înregistrare aerofotogrammetrică şi permite apariţia unor vulnerabilităţi în sistemul de asigurare a protecţiei informaţiilor clasificate.
Ca urmare, în proiectul de modificare a Legii 182/2002 sunt incluse la informaţiile secret de stat, sau care au legătură cu acestea, înregistrările aerofotogrammetrice - analogice sau digitale realizate cu senzori aeropurtaţi, activi şi sau pasivi în spectrul electromagnetic- , precum şi senzorii aeropurtaţi de orice tip- echipamentele analogice sau digitale instalate pe o platform aeropurtată ce detectează indică şi sau înregistrează obiecte sau fenomene prin intermediul energiei sau particulelor emise, reflectate sau modificate de diverse obiecte.
Actul normativ stabileşte că sunt considerate informaţii secret de stat înregistrările aerofotogrammetrice obţinute cu senzori aeropurtaţi de orice tip care operează în spectrul electromagnetic cu rezoluţia spaţială mai mică de 15 cm şi înregistrările aerofotogrammetrice obţinute cu senzori aeropurtaţi activi de tip digital care conţin mai mult de 9 puncte/m2, pe care sunt reprezentate elemente de conţinut cu relevanţă în domeniul siguranţei naţionale.
Fotogrammetria este știința care se ocupă cu determinarea în timp și spațiu a obiectelor fixe, mobile sau deformabile și cu reprezentarea lor fotografică, grafică sau numerică (prin coordonate) pe bază de fotografii speciale numite fotograme, iar fotograma este o fotografie specială (luată din avion sau din puncte înalte), care îndeplinește condiția de a oferi o perspectivă centrală, pe baza căreia se pot face măsurători precise asupra obiectului a cărui imagine o reproduce și care se folosește mai ales în topografie și în cartografie.
Amenzi şi pedepse cu închisoarea
Legea 182/2002 prevede că încălcarea normelor privind protecţia informaţiilor clasificate atrage răspunderea disciplinară, contravenţională, civilă sau penală, după caz. Sancţiunile contravenţionale pot fi aplicate si persoanelor juridice. Conform Codului penal, divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.
De asemenea, Codul penal prevede că persoana care deţine un document ce conţine informaţii secrete de stat, care poate afecta activitatea autorităţilor publice, instituţiileor publice sau altor persoane juridice care administrează sau exploatează bunurile proprietate publică, nu se pedepseşte dacă predă de îndată documentul la organul sau instituţia emitentă.
Totodată, conform HG 585/2002, se sancţionează cu amendă de la 500.000 lei la 50.000.000 lei deţinerea fără drept sau alterarea informaţiilor clasificate şi cu amendă de la 10.000.000 lei la 100.000.000 lei, sustragerea, divulgarea sau distrugerea neautorizată a informaţiilor clasificate.