În ultimul an, zeci de primari au avut probleme cu legea. De la primării de comune, până la primării de municipii, edilii au fost fie reţinuţi preventiv, fie plasaţi în arest la domiciliu.
Astfel, de la Marian Vanghelie, primar al Sectorului 5 din Bucureşti, până la Radu Mazăre, primar al Constanţei, la edilii din Iaşi, Piteşti sau Ploieşti, lista pare să nu se mai termine. Nici oraşele mici nu par să se simtă mai bine: Miercurea Ciuc, Năvodari, Rădăuţi, Recaş, Gheorgheni, sunt doar câteva dintre zonele unde primarii au probleme cu legea.
Oraşul Rădăuţi din Judeţul Suceava a reuşit preformanţa de a ajunge un caz unic în România, acolo dizolvându-se şi consiliul local. Prefectul aşteaptă un act normativ care să rezolve blocajul din Ruăduţi, unde angajaţii primăriei nu şi-au putut încasa nici salariile.
În acest context, cu zeci de primari reţinuţi sau plasaţi în arest preventiv, legea trebuie adaptată. Blocajele din administraţia publică, lipsa semnăturii principalului ordonator de credite, pot crea reale probleme.
Senatorii PNL Marinică Dinca şi Marius Balu propun, printr-un proiect de lege, că mandatul unui primar să înceteze de drept în cazul în care acesta este arestat preventiv mai mult de 90 de zile, relatează Mediafax.
Astfel, proiectul modifica Legea administraţiei publice locale, în sensul că mandatul primarului să înceteze de drept şi în cazul în care edilul este arestat preventiv mai mult de 90 de zile sau a fost încarcerat pentru executarea unei pedepse privative de libertate.
În prezent, legea prevede că mandatul unui primar încetează de drept în cazul în care acesta se afla în imposibilitatea exercitării funcţiei mai mult de şase luni într-un an pe motiv de boală, certificata, precum şi în cazul în care nu îşi exercita mandatul, în mod nejustificat, timp de 45 de zile consecutive.
Proiectul a fost în consultare publica până la începutul lunii mai, iar Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a trimis proiectul pentru dezbatere în comisiile juridice şi de administraţie, Camera fiind prima sesizată.