Liberalii au depus luni după-amiază la Parlament moţiunea de cenzură intitulată "Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!", însoţită de 180 de semnături. Moţiunea va fi dezbătută la 29 septembrie şi pentru a fi adoptată, liberalii au nevoie de cel puţin 271 de voturi "pentru". PNL are doar 179 de senatori şi deputaţi. Liderul UDMR a anunţat că, deşi nu s-a luat încă o decizie, Uniunea nu va vota împotriva moţiunii liberale.
"Urmează să discutăm, să luăm o decizie, dar decizia o vom lua înainte de vot, nu acum. Un singur lucru este clar — că UDMR nu va vota împotriva moțiunii de cenzură și probabil că, în acest caz, fiind în Opoziție, marea majoritate a colegilor vor spune că trebuie să votăm această moțiune de cenzură. Față de data trecută, din sesiunea de primăvară, înainte de acest anunț, liberalii ne-au căutat, am avut o discuție fără să știm textul, fără să cunoaștem textul", a declarat luni, liderul UDMR, Kelemen Hunor.
"Astăzi am depus la cabinetele celor doi președinți ai Camerei Deputaților și Senatului moțiunea de cenzură intitulată "Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!", a anunțat luni liderul deputaților PNL, Eugen Nicolăescu. El a precizat că moțiunea este semnată de 180 de parlamentari.
Citirea moțiunii în plenul reunit al celor două Camere va avea loc miercuri, la ora 10.00. "Votul pe moțiunea de cenzură și dezbaterea se vor face marțea viitoare, pe 29 septembrie, la ora 10,00", a anunţat luni preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, după şedinţa Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului.
"Partidul Național Liberal a decis să depună, de îndată, această moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Victor Ponta pentru că situația actuală, cu un premier trimis în judecată, compromite o națiune întreagă. În orice altă țară din UE premierul și-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni", arată liberalii în moțiunea de cenzură obținută de Agerpres.
Ei subliniază că prin susținerea lui Victor Ponta, imaginea României va fi distrusă iremediabil.
"Domnule Gabriel Oprea, vrem să ne spuneți tuturor, acum, care este interesul național care reclamă menținerea lui Victor Ponta cu prețul decredibilizării acestei țări. Puneți în balanță promisiunea făcută lui Ponta și interesul acestui popor. Ce alegeți?! Domnule Liviu Dragnea, vorbeați recent de resetarea clasei politice, de o nouă politică. Sprijinindu-l pe Ponta, nu faceți decât să vindeți iluzii românilor. Menținerea PSD la guvernare nu poate fi un scop în sine. Nu mai confundați România cu partidul! Dacă vi-l doriți pe Ponta, folosiți-l. E bun de 'Hopa Mitică' pentru PSD! Pentru România, însă, este doar un scaiete veninos care trebuie smuls înainte de a ne periclita orice perspective. Dacă sunteți alături de Ponta, sunteți complicii lui. Dar sunteți poate chiar mai vinovați ca el. Distrugeți iremediabil imaginea României, imaginea noastră. Uitați-vă în presa internațională! Cu un astfel de precedent toxic, arătăm ca un stat care tolerează corupția sau care acceptă corupți la vârful celor mai importante instituții", subliniază PNL.
"Nimeni din partid nu vrea ieșirea de la guvernare. Vom face calcule pentru rămânerea la guvernare. PSD dorește să rămână la guvernare. Vom discuta în ședință rămânerea la guvernare. (...) Moțiunea de cenzură este un drept democratic al Opoziției. PSD nu poate vota să își dea jos propriul Guvern. Nu putem face asta. Încercăm să vorbim și cu liderii coaliției despre acest lucru", a comentat Liviu Dragnea demersul liberalilor.
"Ne menținem aceeași poziție de bun simț, în sensul că sprijinim coaliția, Guvernul din care facem parte, e normal, și îl sprijinim pe președintele României, Klaus Iohannis, pe toate problemele de securitate națională", a declarat la rândul său liderul UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea.
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, refuză dialogul cu liberalii pe tema susţinerii moţiunii de cenzură."Dacă doamna Gorghiu sau domnul Blaga mă vor invita la discuții pe acest subiect voi refuza o astfel de discuție din start. Nu am ce să fac cu o astfel de discuție. În calitate de președinte al ALDE consider că am o obligație de solidaritate cu partenerii de coaliție și o astfel de discuție mi se pare total neavenită. Cum să discuți cu Opoziția, să trădez?", a declarat luni Tăriceanu. În opinia sa, PNL urmăreşte să obțină puterea "cu orice preț", folosindu-se de situația din Justiție a premierului Victor Ponta.
Chiar şi în aceste condiţii, liberalii vor depune moţiunea de cenzură. "Informația neoficială spune se va depune azi la ora 15,00, situație în care mâine, sau cel târziu poimâine, va fi convocat un Birou permanent reunit pentru a stabili programul. Termenele sunt obligatorii și probabil că vom da un termen scurt pentru citirea moțiunii în plen și, după aceea, un termen în care să se pregătească răspunsul pentru această moțiune. Prezența Guvernului știți că este obligatorie, și prezența primului-ministru. (...) În acest moment nu e stabilit nimic, dar cred că la începutul săptămânii viitoare, luni-marți, cred că am putea dezbate această moțiune", a declarat luni vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD).
Citiţi mai multe ştiri din Politică!