Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat că, deşi a demisionat din funcţia de preşedinte executiv, Liviu Dragnea va rămâne coordonatorul programului naţional al partidului 2016-2020, arătând că decizia a fost luată, la solicitarea tuturor membrilor Comitetului Executiv Naţional, reunit în şedinţă miercuri după-amiază. "Va fi în continuare, în ceea ce mă priveşte, ca lider al PSD, partenerul meu în ceea ce am început în 2010 şi ceea ce cred că vom continua cu succes şi în 2016", a mai spus Ponta, precizânc că postul de preşedinte executiv va rămâne vacant până la congres..
Funcţia de coordonator al unui program nu există în Statutul PSD, şi, cel puţin formal, Liviu Dragnea nu are din acest punct de vedere autoritatea pe care o avea ca preşedinte executiv. Mai ales că, din această calitate, a spus Ponta, Liviu Dragnea va trebui să îndeplinească toate sarcinile pe care Comitetul Executiv le consideră necesare pe partea de organizare a partidului, pe partea de coerenţă între partid-guvern-grupuri parlamentare.
Chiar dacă Dragnea s-a codit să spună, Ponta a declarat că acesta va fi chemat să participe ca invitat la şedinţele Biroului Permanent, CExN, organisme decizionale ale PSD.
Întrebat dacă până la urmă dacă nu va face în partid ceea ce făcea şi până acum, dar fără a avea funcţii, Dragnea a răspuns: „Nu chiar ceea ce am făcut şi până acum”.”O să facă mai mult”, a adăugat Ponta.
Conform statutului PSD, președintele executiv al partidului coordonează activitatea curentă de partid la nivel central, comunicarea internă cu organizaţiile judeţene, a municipiului Bucureşti şi a PSD Diaspora, precum şi comunicarea partidului cu instituţiile şi autorităţile publice centrale sau locale şi cu alte partide sau organizaţii din ţară; îndeplinește orice alte atribuții delegate de către Președintele partidului sau stabilite prin hotărârile Congresului sau care reies din prevederile prezentului Statut.
Informal, atât timp cât va avea susţinerea lui Victor Ponta, Dragnea va putea să strunească în continuare organizaţiile şi să-şi menţină influenţa în partid. A reuşit, conform propriilor declaraţii, şi pe vremea când Mircea Geoană era preşedintele partidului „În 2007 nu aveam nicio funcţie de conducere în partid, eram doar membru în BPN, membru simplu, şi domnul ceasornicar Mircea Geoană m-a rugat să preiau toată activitatea de organizare şi de campanie electorală în partid, lucru pe care l-am făcut până în 2010, când am devenit secretar general ales de Congres. Deci, nu o funcţie sau alta mi-a dat posibilitatea sau nu de a realiza anumite lucruri în partid”, a povestit Dragnea.
Aşadar, dacă în interiorul partidului, Dragnea nu ar avea, teoretic, probleme de autoritate şi legitimitate ( de a fi ascultat de filiale, miniştri, grupuri parlamentare şi recunoscut ca lider), în afara partidului, lucrurile s-ar putea să nu fie chiar aşa simple. El nu va putea, însă din punct de vedere formal, să semneze documente, să reprezinte partidul în relaţiile cu alte partide sau în relaţia cu autorităţile centrale şi locale. Cel puţin de altă culoare politică.