Fostul ministru de Externe, senatorul Mircea Geoană, susţine că România are căi de atac la decizia Consiliului JAI de relocare a 120.000 de refugiaţi, inclusiv un referendum naţional, dar decizia de a recurge la o astfel de soluţie este una politică.
"Aici, lucrurile sunt destul de simple: fie acceptăm, încercând să obţinem ceva în plus pe alt palier, pe alte zone, să negociem un pachet care până la urmă să fie interesant, inclusiv dreptul de primă triere, adică să nu ne trezim cu cei care sunt deja pre-triaţi, unii i-au păstrat pe cei care sunt mai bine pregătiţi, mai puţin creatori de probleme şi noi să luăm pe cine nimerim. Sau un unghi juridic, în sensul îndreptării către Curtea Europeană de Justiţie şi de ce nu şi către Curtea Constituţională din România, pentru că există o prevedere constituţională care face referire la o speţă de acest gen. Sau există şi o variantă terţă, care evident este una ultra-extremă, gen Tsipras, să te întorci la popor pe un referendum la nivel naţional, pe un astfel de subiect", a explicat Mircea Geoană, miercuri la RFI.
Fostul ministru de Externe a amintit că prevederile constituţionale stabilesc că statul român este inalienabil, are frontierele consfinţite prin lege organică şi că nu se pot strămuta populaţii străine pe teritoriul naţional . "Şi la Curtea Europeană de Justiţie există argumente de natură juridică, legate de tratatele europene. Nu-i o problemă pentru un avocat de bună calitate, un avocat specializat în Drept european şi în drept naţional să găsească argumente puternice în favoarea unei astfel de situaţii. Dar până la urmă, alegerea e tot politică", a mai spus Geoană.
Citiţi mai multe ştiri din Politică!