Comisia specială pentru Statut a decis marţi să mai taie din drepturile aleşilor prevăzute de legea privind pensiile parlamentarilor, aflată în Parlament la reexaminare, trimisă de preşedintele Iohannis.Chiar şi aşa, parlamentarii declarați incompatibili de ANI vor primi pensiile speciale, chiar dacă şeful statului nu a fost de acord cu această măsură.
Astfel, pensia de parlamentar nu va putea fi încasată în paralel cu indemnizația de activitate, respectiv în timpul mandatului. Ca urmare, deputaţii şi senatorii vor putea primi pensii speciale doar după ce primesc deciziile de pensionare în sistemul de stat. De asemenea, parlamentarii care au fost condamnați definitiv pentru comiterea în calitate de deputat sau senator a unei infracțiuni de corupție nu vor beneficia de pensia specială.
"La solicitarea președintelui am spus că indiferent când s-a petrecut fapta și indiferent când a fost condamnată persoana, dacă se referă la fapte de corupție în calitate de parlamentar, ea nu poate încasa această indemnizație. În cazul incompatibilității, nu este o astfel de mențiune, incompatibilitatea fiind o situație de natură administrativă și nu poți să limitezi niște drepturi în baza acesteia", a declarat luni președintele Comisiei privind Statutul deputaților și senatorilor, Bogdan Niculescu Duvăz. El a precizat că proiectul cu aceste modificări au fost aprobate în unanimitate de membrii Comisiei pentru Statut.
Ulterior, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, după o şedinţă a coaliţiei, că proiectul de lege va fi retrimis miercuri din nou la comisie, observațiile președintelui Iohannis fiind considerate "de bun simț, dar nu suficiente".
"În acest sens, mâine de la plen vom retrimite în comisii acest proiect de lege pentru a se rediscuta pentru că, de exemplu, nu mi se pare corect ca un parlamentar să poată primi o bonificație la pensie dacă are șase luni dintr-un mandat. (...) Trebuie să avem în cazul ăsta măcar un mandat întreg", a afirmat Dragnea. El susţinut că legea "trebuie să aibă o formă foarte apropiată de modelul de la Parlamentul European" şi să fie agreată politic.
Citiţi mai multe ştiri din Politică!