Klaus Iohannis le scrie şefilor Parlamentului. Vrea să transmită un mesaj la 16 septembrie

04 Sep 2015
Klaus Iohannis le scrie şefilor Parlamentului. Vrea să transmită un mesaj la 16 septembrie
Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis vineri o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului în care îi anunţă că vrea să transmită un mesaj în plenul reunit la 16 septembrie 2015, ora 11.00.

"Stimate Domnule Preşedinte, În conformitate cu prevederile art. 88 din Constituţia României, republicată, doresc să adresez Parlamentului un mesaj. Vă propun ca data prezentării mesajului în ședința reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 16 septembrie 2015, ora 11.00. Vă rog să primiţi asigurarea întregii mele consideraţii", se arată în scrisoarea transmisă de şeful statului preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Deşi nu dezvăluit conţinutul mesajului, este de aşteptat ca preşedintele să susţină necesitatea unui acord în Parlament pentru adoptarea unor legi importante în perioada următoare. În ultimele sale declaraţii publice, şeful statului a insistat foarte mult pe ideea consensului pe teme majore. Joi, în discursul rostit cu ocazia primirii membrilor corpului diplomatic al României, Iohannis a afirmat că "politica internă trece treptat într-un ciclu de stabilitate, dialog, consens pe teme majore. Climatul politic începe să se schimbe în raport cu anii precedenți și, pentru prima dată după o lungă perioadă de conflict permanent, pe probleme care privesc interesele României s-a putut obține consens. Sunt bucuros să constat și că actorii politici, putere și opoziție, au înțeles că, dincolo de contradicțiile inerente, firești în democrație, există și calea dezbaterii și dialogului. În aceste prime luni ale anului 2015, consultările au devenit normalitate".

Cu acelaşi prilej,  Iohannis a insistat pentru adoptarea legii votului prin corespondenţă. "Asigurarea şi promovarea drepturilor românilor din afara granițelor, legate de statutul, de rădăcinile materiale şi spirituale, de rolul participativ, rămân o datorie fundamentală pentru România. Un astfel de drept este cel de vot. Am spus-o și o repet, pentru că nu vreau să uităm ce s-a întâmplat: situații precum cea din noiembrie 2014 nu au voie să se repete. Reamintesc că anul 2016 este unul electoral și vreau să fac încă de pe acum un apel la responsabilizarea tuturor celor implicați în organizarea și buna desfășurare a acestui exercițiu electoral. Procesul va fi mult facilitat de introducerea votului prin corespondență. Sper ca actorii politici să ajungă la o înțelegere și să își respecte promisiunea pe care au făcut-o românilor din străinătate în acest sens", a spus şeful statului.

Pe de altă parte, consilierul prezidenţial Leonard Orban a sugerat că, după ce s-a implicat în reanalizarea Codului fiscal prin respingerea lui de la promulgare, şeful statului va fi atent şi la cheltuielile pe care le presupune viitoarea lege a salarizării.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului primul mesaj din mandatul său la 9 februarie a.c, anunţând atunci că se va adresa forului legislativ la începutul fiecărei sesiuni parlamentare. În mesajul din 9 februarie, Klaus Iohannis a susţinut necesitatea unui Parlament puternic, mai eficient şi mai reprezentativ şi le-a cerut aleşilor să renunţe la populism şi electoralism. El a mai spus că îşi asumă o relaţie de colaborare şi de parteneriat cu Parlamentul şi a subliniat că ”progresul unei naţiuni nu se poate naşte din conflict permanent între cei care o reprezintă”.

Actuala sesiune ordinară a Parlamentului a început la 1 septembrie.



Citiţi mai multe ştiri din Politică!



Alte stiri din Politic

Ultima oră