Deputaţii au redefinit marţi conflictul de interese, adoptând un proiect de modificare a Codului Penal. De asemenea, ei au aprobat OUG 9/2017, cu două amendamente prin care se măresc soldele și salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. În ambele cazuri, Camera Deputatilor este for decizional.
Astfel, prin modificarea Codului Penal, infracţiunea de conflict de interese este redefinită ca fiind "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane", infracţiune care nu se aplică în cazul exercitării "unui drept recunoscut de lege sau îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege". Proiectul de modificare a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor cu 187 voturi "pentru", 71 "împotrivă" şi 6 abţineri, urmând să fie trimis la promulgare, relatează hotnews.ro.
Deputatul USR Stelian Ion a declarat de la tribuna plenului că prin acest proiect "se desfiinţează practic conflictul de interese". "Constatăm că vin tavalug unele după altele acest proeicte care slăbesc lupta împotriva corupţiei", a mai spus el.
În replică, deputatul PSD Victor Ponta i-a răspuns: "Având în vedere că dl preşedinte Donald Trump şi-a angajat fiica aş vrea să sesizăm ANI din America şi DNA din America pentru că vigilenţa useristă trebuie să se manifeste peste tot".
Cât priveşte OUG 9/2017, președintele Comisiei de muncă de la Camera Deputaților, Adrian Solomon, a explicat de ce au decis parlamentarii din comisie mărirea soldelor și salariilor primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.
"Am dat raport Ordonanței 9/2017. În primul rând, sunt doleanțele celor din sistemul de apărare și ordine publică, siguranță națională, precum și din sistemul penitenciar, care se află la Ministerul Justiției. În urma aplicărilor succesive a măririlor de salarii minime, ei au rămas cu solda de bază undeva la 700 de lei, ceea ce era anormal. Am adus-o, începând cu luna aprilie, la nivelul salariului minim, astfel încât și polițiștii, și cei din armată să beneficieze de măririle salariale promise. De asemenea, în urma unui amendament și cu sprijinul doamnei ministru al Muncii, am adoptat și mărirea salariilor primarilor și viceprimarilor, președinților și vicepreședinților consiliilor județene cu 30%, începând cu luna aprilie, până când legea salarizării va intra în linie dreaptă", a declarat Solomon, citat de agerpres.ro.
Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a precizat că a susținut majorarea salariilor primarilor, iar această măsură nu grevează în niciun fel bugetul de stat, pentru că aceste majorări de salarii se fac din bugetele locale.