Iohannis vrea să-i ia pensia lui Ciorbea: Un privilegiu nejustificat

21 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Iohannis vrea să-i ia pensia lui Ciorbea: Un privilegiu nejustificat

Președintele  Klaus Iohannis a cerut vineri Parlamentului reexaminarea modificărilor aduse Legii 35/1997 privind organizarea și funcționarea Avocatului Poporului, printre care şi instituirea unor pensii speciale pentru instituţia condusă de Victor Ciorbea.

Într-o cerere adresată președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, şeful statului afirmă că prin conținutul lor normativ, unele dintre aceste modificări și/sau completări sunt de natură să genereze probleme în aplicare, motiv pentru care se impune reanalizarea lor de către Parlament.

Printre modificările şi completările aduse legii şi contestate de Klaus Iohannis se numără şi prevederile conform cărora pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizația brută lunară a judecătorului de la Curtea Constituțională, aflat în activitate. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, Avocatul Poporului își păstrează pensia aflată în plată.

"Potrivit art. 9 alin. (4) al Legii nr. 35/1997, așa cum a fost modificat la art. I pct. 8 din legea aflată la promulgare, Avocatul Poporului beneficiază de pensie calculată și stabilită în aceleași condiții cu cea a judecătorilor Curții Constituționale potrivit art. 71 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale. Art. 71 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 prevede faptul că judecătorii Curții Constituționale, la data pensionării sau recalculării pensiilor anterior stabilite, beneficiază de pensie de serviciu egală cu 80% din indemnizația lor brută lunară. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizația judecătorilor Curții Constituționale și se impozitează potrivit legii.

Se poate observa că legiuitorul a urmărit instituirea unei pensii speciale pentru judecătorii Curții Constituționale, în cuantum variabil, prin stabilirea unui procent din indemnizația lor brută lunară și nu prin instituirea celei mai mari pensii aflate în plată indiferent de fluctuația nivelului indemnizației brute lunare. În atare condiții, rezultă că excepția stabilită la art. I pct. 8 din legea aflată la promulgare încalcă principiul egalității consacrat în art. 16 alin. (1) din Constituție, instituind un privilegiu nejustificat pe baza unor criterii rezonabile și obiective cu privire la procedura de stabilire a cuantumului pensiei Avocatului Poporului prin raportare la procedura de stabilire a pensiei judecătorilor Curții Constituționale", explică şeful statului în cererea de reexaminare .

El are aceleaşi obiecţii şi în cazul modului de calcul al pensiei adjuncților Avocatului Poporului.
 

Alte stiri din Politic

Ultima oră