Ştirea că deputaţii au în dezbatere un proiect de lege ce ar urma să dezincrimineze conflictul de interese a ajuns şi la urechile preşedintelui Iohannis. Şeful statului a dat publicităţii un comunicat de presă în care anunţă că nu este de acord cu iniţiativa şi că, dacă un astfel de act normativ va fi adoptat de Parlament, îl va contesta la Curtea Constituţională.
„Urmăresc cu atenție și preocupare procesul legislativ din Parlamentul României privind intenția de a modifica prevederi ale Codului Penal în materia conflictului de interese. Nu pot fi de acord cu modificarea Art. 301 din Codul Penal, care urmărește dezincriminarea conflictului de interese, astfel încât să existe libertatea angajării unor membri ai familiei în cadrul cabinetelor parlamentare", precizează şeful statului.
De asemenea, Iohannis aminteşte că nimeni nu poate să favorizeze membri ai propriei sale familii în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.
"Atrag atenția că, în eventualitatea adoptării de către Parlament a acestor modificări, ele vor fi retrimise Parlamentului sau voi sesiza Curtea Constituțională, în virtutea exercitării atribuțiilor mele constituționale”, mai afirmă preşedintele în comunicat.
Ulterior, preşedintele a declarat că va discuta inclusiv cu premierul Victor Ponta pentru "abandonarea" intențiilor de modificare a Codurilor penale. "Voi purta discuții cu factorii de decizie în sensul abandonării acestor intenții de modificare în Codul penal și Codul de procedură penală. (...) Acest articol 301 nu l-am discutat concret, dar fiți sigur că îl voi discuta (cu Victor Ponta — n.r.)", a spus șeful statului, conform agerpres.ro.
Reacţia lui Iohannis vine în contextul în care astăzi, la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, urma să fie discutat un proiect de lege de modificare a Codului Penal, iniţiativă criticată de DNA.
"Adoptarea in varianta propusă şi care urmează a fi dezbatută în Parlamentul României ar duce la dezincriminarea infracţiunii de conflict de interese , prevăzută în varianta actuală la art. 301 alin 1) Cod Penal, fapt ce ar putea afecta în mod serios activitatea de combatere a corupţiei la nivel înalt. Astfel, în anumite cazuri, s-ar putea pronunţa, pentru acest gen de fapte, achitarea unor inculpaţi deja trimişi în judecată sau clasarea unor dosare aflate în instrumentare, în care sunt implicate persoane cu funcţii importante. Spre exemplu, persoane care, la data faptelor, aveau următoarele funcţii: preşedintele CJ Constanţa, preşedintele CJ Brăila, preşedintele CJ Buzău, primarul mun. Constanţa, prefectul judeţului Suceava, preşedintele CJ Hunedoara, primarul mun. Miercurea Ciuc, etc. Precizăm că infracţiunea de conflict de interese face obiectul investigaţiilor aflate în competenţa DNA, atunci când este asociată cu o infracţiune de corupţie sau asimilată corupţiei. În acest moment sunt în lucru 99 de dosare având ca obiect aceste fapte", se arată într-un punct de vedere al DNA, citat de hotnews.ro.
Deputaţii jurişti au amînat peste două săptămţni discuţiile privind proiectul de modificare a Codului Penal.