Deputatul PSD Viorel Dragomir susţine într-o declaraţie politică necesitatea unui act normativ care să interzică postacii de serviciu.
Sub titlul "Stop postacilor de serviciu!", deputatul PSD scrie că " Articolul 30 din Constituţia României garantează libertatea de exprimare a gândurilor, opiniilor, credinţelor prin viu grai, scris, sunete sau alte mijloace de comunicare în public. Dar libertatea de exprimare nu trebuie să prejudicieze demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi dreptul la propria imagine. Cel mai interesant lucru este că răspunderea civilă revine editorului, realizatorului, autorului, organizatorului manifestărilor, proprietarului dreptului de multiplicare, postului de radio sau televiziune.
Aşa cum rezultă din prevederile Constituţiei menţionate anterior, este dreptul fiecărei persoane de a exprima un punct de vedere în legătură cu un subiect de interes public sau personal. Comentariul motivat, justificat al unei persoane ce-şi asumă afirmaţiile şi poate fi identificată reprezintă dreptul fiecărei persoane la opinie şi liberă exprimare şi trebuie să găsească cadrul legal care să încurajeze acest fapt.
Ce facem în schimb cu mesajele postate din ce în ce mai des pe Facebook, pe site-uri de socializare sau informare, pe paginile ziarelor online? Sub false identităţi, sub acoperirea unui cont fals, protejaţi de IP-uri săritoare, hoarde de comentatori ascunşi infestează mediul online, manipulează, mint, acuză, îndeamnă la acte de violenţă fizică, la ură, postează mesaje discriminatorii, jignesc persoane reale, actele şi faptele unor persoane de bună-credinţă. La orice oră din zi sau noapte postacii de serviciu scriu mesaje împotriva unor oameni de afaceri, jurnalişti şi politicieni sau simpli forumişti reali ce îndrăznesc să le violeze spaţiul virtual dominat de numărul de mesaje în funcţie de care sunt plătiţi.
Iniţial eram tentat să cred că sunt conduşi de interesul civic, dar declaraţiile publice ale unor politicieni m-a determinat să cred că doar interesul financiar dictează în spaţiul online.
În nomenclatorul meseriilor din România nu există definit "postacul" şi cu siguranţă ei sunt plătiţi din bani negri, din comisioane primite din contracte şi din banii furaţi. Interesant este cine plăteşte, din ai cui bani, dar mai ales cum se fac plăţile: după numărul de mesaje postate, după aciditatea limbajului?".
Deputatul PSD aminteşte şi de "postacii” care scriau mesaje pozitive despre PDL și Elena Udrea. Procurorii DNA au interceptat un mail pe care şeful postacilor din PDL, Cristian Călugăru, i-l trimisese luiTudor Breazu, fost șef al cancelariei PDL București, unde era preşedintă Elena Udrea, în care îi cerea 12.800 de euro pentru postaci. Ulterior, Călugăru a recunoscut la B1 TV că "fiecare postac era plătit în funcție de comentarii", plata variind "de la 30 de bani un comentariu până la 50 de bani un comentariu".
"Aflăm de la şeful postacilor PMP că se plăteşte numerar, la negru, fără carte de muncă, fără contribuţii la şomaj, sănătate şi pensii. Cu toate că postacii înjură la rând jurnalişti şi politicieni, ziarele nu restricţionează mesajele acestora, deoarece postacii fac trafic şi în funcţie de trafic se vinde publicitate. În concluzie, acolo unde bunul-simţ a pierdut lupta, doar un cadru legislativ clar mai poate stabili ordinea şi impune respectul", conchide Viorel Dragomir în interpelare.